Tevergeefs zochten de deelnemers van de Herdertjestocht een slaapplaats voor Jozef en Maria.
Tevergeefs zochten de deelnemers van de Herdertjestocht een slaapplaats voor Jozef en Maria. Foto: Thomashuis Oudenbosch

Tweede Herdertjestocht Oudenbosch groot succes

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Voor het tweede jaar achter elkaar organiseerden Thomashuis Oudenbosch, geholpen door Ineke Leemput van Bisdom Breda, een Herdertjestocht voor mensen die wonen in de zorginstellingen van Oudenbosch. Daarnaast nodigden zij alle Thomashuizen uit de omgeving uit.

Vrijdag 20 december vertrok een bonte stoet van mensen met een verstandelijke beperking, bejaarden, dementerenden, rolstoelers en mensen met een rollator vanuit de basiliek. Eenmaal buitengekomen ontmoeten zij al op het voorplein van de kerk een Herdertjesband die door Jan Verschuuren van de Spuipuiten was samengesteld. Deze herders trokken in het kielzog van Jozef, Maria en alle deelnemers verder om vervolgens op het Jezuïetenplein de burgemeester van Bethlehem te ontmoeten.

Wethouder Jan Mollen speelde deze burgemeester en schreef Jozef en Maria in. Vervolgens werd een slaapplaats gevraagd bij Herberg Tivoli door daar aan te bellen. Herbergier Micheal Bakkers verkondigde dat er geen plaats was.Daarna ontmoetten de deelnemers in de achtertuin van Tivoli een Engelenkoor samengesteld uit leden van het koor van de Sint Jan in Hoeven. Hierna liep de stoet langs marktkoopmensen die hen appeltjes of mandarijnen aanboden. Deze werden geschonken door Marcus Teunissen van de Verse Verleiding voor de hongerige, vermoeide reizigers. De stoet trok verder naar de kapel op het Saint Louisplein, schitterend uitgelicht door Ben Goderie en Jordy Lambregts, die dit ook verzorgden op de andere locaties. Hier stonden drie Koningen klaar met hun geschenken om zich ook aan te sluiten bij de stoet. Het laatste stuk richting de basiliek beierden de klokken van de basiliek. Deze waren speciaal voor de gelegenheid aangezet door de kosters van de Benardusparochie.

Vlak voor de basiliek waren de deelnemers plotseling Jozef en Maria kwijt, maar die bleken al in de basiliek aanwezig te zijn, inmiddels met het Kerstkind in de armen van Maria. Binnen werd gezongen voor het kind en de koningen boden hun geschenken aan. Vol van wat ze onderweg hadden meegemaakt verlieten de deelnemers de basiliek, maar niet voor ze koffie of chocomel hadden gekregen van Ellen Kok en haar team van uitvaartbedrijf Monuta.

Tevreden
Thomashuis Oudenbosch kijkt tevreden terug op hun initiatief. Hun doelstelling om deze mensen het Kerstverhaal echt te laten beleven en en passant verbindingen te leggen met de instellingen om hen heen, maar ook met de plaatselijke bevolking die vrijwillig meemerkten, is volledig geslaagd. Er moet uiteraard nog geevalueerd worden, maar een mooie jaarlijkse traditie lijkt te zijn ontstaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief