Dick van Zuilichem is zojuist benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Dick van Zuilichem is zojuist benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (Foto: Johan Wagenmakers)

Dick van Zuilichem: 'Ik had alles verwacht, behalve dit'

OUD GASTEL - Op vrijdag 20 december, zijn allerlaatste werkdag, is manueel therapeut Dick van Zuilichem (69) door waarnemend burgemeester Heleen van Rijnbach - de Groot benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onder valse voorwendselen was hij door zijn vrouw Nelleke meegelokt naar de praktijk, waar familie, collega's, relaties en vrienden de nodige verrassingen hadden voorbereid. In de namiddag namen tijdens een zeer druk bezochte receptie inwoners en (ex)patiënten afscheid van 'hun' fysiotherapeut.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

De oefenzaal van de praktijk is voor de gelegenheid getransformeerd naar een feestelijke ruimte, waar meer dan honderd genodigden en personeelsleden zich hebben verzameld. Bij het betreden van de zaal kijkt Dick zeer verbaasd en schieten er allerlei emoties door hem heen. Hij wordt verrast met een act van twee patiënten die in het plaatselijk dialect de lachers al snel op de hand krijgen en toespraken van onder meer interim-burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot. Zij roemt en noemt zijn uitgebreide lijst van verdiensten, waarbij woorden als betrokken, initiatiefrijk, gewoon, benaderbaar, luisterend oor, vakbekwaam, patiënt centraal en visionair voorbijkomen. Als even later de ambtsketting omgehangen wordt en hij benoemd wordt tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau is de verrassing compleet.

Tractiesysteem

Dick is oprichter, fysiotherapeut, manueel therapeut en eigenaar van Van Zuilichem Zorg. Als zelfstandig 'masseur' in 1976 begonnen in het voormalige Mulo-gebouw, bouwde hij de praktijk in de loop der jaren uit tot een onderneming met acht vestigingen, met bijna zeventig personeelsleden. In 1985 werd door hem het gepatenteerde 'tractiesysteem volgens van Zuilichem' uitgevonden, wat zowel in binnen- als buitenland veel navolging heeft gekregen. Verder is hij sinds 1985 afwisselend (bestuurs)lid en president van Kiwanis Roosendaal geweest en initiatiefnemer en mede-oprichter van Fys'Optima: een groot landelijk kwaliteitsnetwerk van zo'n 500 praktijken voor fysiotherapie. Naast facilitaire ondersteuning biedt Fys'Optima vooral inhoudelijke structurering en kwaliteit van het therapeutisch proces. Als voorzitter van Gastels Belang houdt Dick zich vanaf de oprichting in 2013 bezig met de leefbaarheid van Oud Gastel. Zo werd er in 2013 door het Glazen Huis bijna 70.000 euro opgehaald voor het plaatselijk zwembad en vorig jaar met de Dorpskwis Oud Gastel 15.000 euro voor Villa Pardoes.

Bonaire

Maar ook buiten de landsgrenzen is Dick actief. In 2013 is hij betrokken bij de oprichting van de coöperatie BonDiGro op Bonaire. In plaats van import uit Nederland biedt deze coöperatie de plaatselijke bevolking door regionale inkopen voedsel en andere goederen tegen lagere prijzen aan. In enkele jaren tijd groeide BonDiGro daarbij uit van een zeecontainer tot een volwaardig bedrijf met meer dan twintig medewerkers. Hij geniet bij de bevolking dan ook het nodige aanzien en helpt wanneer hij op het eiland is, ook fysiek als vrijwilliger mee.

Levenswerk

"Ik had alles verwacht vandaag, behalve dit," laat Dick na de uitreiking weten. "Ik wist niet hoe de dag er uit zou gaan zien, maar dat dit me te wachten stond overtreft alles." In zijn woordje dankt Dick de aanwezigen dat hij zo in het zonnetje gezet wordt. "Ik voel me bevoorrecht om in deze plattelandsgemeente te mogen werken en wonen en bedank iedereen voor alle mooie en dierbare jaren." Zijn beide dochters Carly en Marieke gaan er samen met Kim Doomen voor zorgen dat het levenswerk van Dick wordt voortgezet. "De gezondheid van de Gastelaar is daarmee gewaarborgd en komt niet in gevaar," zegt oudste collega Cees van Leent, om verder met een knipoog op te merken: "Dick kon alles behalve de tijd in de gaten houden." Dick en Nelleke werden daarna met paard en wagen naar het feestadres gebracht, waar tijdens een zeer druk bezochte receptie persoonlijk afscheid genomen werd.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Allround interieurverzorgsters

Roosendaal

Bezorgers en bediening restaurant

Zevenbergen

Bewindvoerder m/v

Bergen op Zoom en Tilburg

Verkoper m/v

Wouwse Plantage

Bezorgers

Steenbergen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief