Wijkvereniging De Spie al 55 jaar een zeer hechte club
Een deel van de bouwploeg met staand rechtsachter Kees Lauwerijssen en Jack Santbergen.
Een deel van de bouwploeg met staand rechtsachter Kees Lauwerijssen en Jack Santbergen. (Foto: Johan Wagenmakers)

Wijkvereniging De Spie al 55 jaar een zeer hechte club

HOEVEN - Wijkvereniging De Spie viert dit jaar haar 55-jarig bestaan. Voortgekomen uit het carnaval, wat nog steeds een zeer centrale rol speelt binnen de club, organiseren ze door het jaar heen diverse overige activiteiten. Hoewel er momenteel met zo'n 50 mensen druk gebouwd wordt aan de grote wagen, wordt er met een schuin oog al gekeken naar het feestweekend wat op 13 en 14 juni gepland staat.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Wijkvereniging De Spie is ontstaan vanuit het carnavalsfeest en opgericht op 4 februari 1965. Het buurtschap bevat momenteel zo'n 155 huishoudens, waarvan er ruim 100 lid zijn. "We zijn een hechte club en hebben een bijzondere band met elkaar. Het is van generatie op generatie doorgegeven. Hoewel iedereen lid kan worden, komen de meesten nog steeds uit de wijk zelf. Ook zijn er mensen die al jaren geleden uit Hoeven verhuisd zijn en nog steeds meebouwen en meehelpen. Na wat mindere jaren is de wijk momenteel volop aan het verjongen," vertelt voorzitter Jack Santbergen.

Kippenschuur

Man van het eerste uur is ongetwijfeld Kees Lauwerijssen. "In een oude kippenschuur, bij mijn ouders thuis aan de Oude Antwerpsepostbaan, werd er de eerste vijf jaren gebouwd, totdat mijn zusje verongelukte en ze er daarna begrijpelijk geen zin meer in hadden," vertelt hij. "Ook ik heb toen enkele jaren niet meer meegeholpen, maar vanaf 1976 ben ik er elk jaar bij geweest." Bouwplekken werden in de loop der jaren gevonden bij Jan Janssen, bij de familie Buijs aan de Haspelstraat en sinds 1997 bij Adrie en Chris de Rooij in de Kapelstraat. "Hier hebben we naast een uitgebouwde nissenhut de beschikking over een grote schuur."

Wisselbekers

Dat er bij De Spie succesvol gebouwd wordt blijkt uit de overvolle prijzenkast: naast talloze ereplaatsen werd maar liefst 22 keer de eerste prijs behaald bij de grote wagens. "Ook vorig jaar gingen we weer met de hoogste eer strijken, ondanks het feit dat de concurrentie de laatste jaren erg is toegenomen, wat we overigens toejuichen," merkt Jack daarbij op. "In 1984 is De Spie dankzij Ruud Hoogers schuimrubber gaan gebruiken om te plooien. Dat was het begin van een grote verandering van het bouwen van wagens. We konden veel meer details aan gaan brengen. Dat zie je op de foto's terug," vertelt Kees verder. En inderdaad aan de wand van het bouwkot hangt een overzichtsfoto met daarop alle wagens, behaalde plaatsen, bekers én wisselbekers. Daar zie je dat de bouwstijl radicaal is veranderd, wat resulteerde in een hele reeks eerste plaatsen. Opmerkelijk daarbij is dat de wisselbeker bij de grote wagens in de afgelopen 55 jaar maar liefst vijf keer - in de jaren 1986, 1989, 2002, 2010 en 2016 - door De Spie mocht worden behouden. Daarbij aangetekend dat geen enkele andere bouwclub dat zelfs maar eenmaal gelukt is!

Fiësta

De wagen van dit jaar is andermaal ontworpen en getekend door de jeugdige winnaar van de Halderbergse cultuurprijs 2019 Wies Hoogers. Het ontwerp heeft alles te maken met het Peejenlands motto 'meej jil oew hart'. De titel van de wagen is Fiësta. "We gaan ons jubileumjaar in Mexicaanse stijl vieren. Daar feesten ze elk jaar tijdens het 'feest der doden' met heel hun hart. Ze vieren als het ware hun dierbaren," licht Jack een tipje van de sluier op. "De wagen is 11 meter hoog, maar de exacte lengte is nog niet helemaal bekend. We kijken nog even hoe een en ander uitvalt," vult Kees aan. De Spie houdt nog steeds én als enige wijk in Hoeven een eigen wijkbal. "Dat is op zaterdag voor carnaval bij café Pagnevaart, waar op hoogtijdagen zo'n 150 man op afkwam," zegt Kees.

Feestweekend

Al is carnaval nog steeds de grootste drijfveer, toch worden er het gehele jaar door diverse andere activiteiten georganiseerd zoals een sinterklaas- en paasmiddag, een fietstocht, een trip in het duister en dauwtrappen op de laatste zondag van april. In het weekend van 13 en 14 juni wordt op het terrein van Touringcarbedrijf Broeren een groot feest gehouden. "We kleden de grote loods aan, houden er 'zeskampachtige' activiteiten, zorgen voor een brunch en houden een grote feestavond. Voor oud bewoners en oud leden is er op zaterdag 13 juni een receptie tussen 18:00 en 20:00 uur en op de aansluitende feestavond is iedereen welkom hoor," besluit Jack. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>