starterslening-medium
starterslening-medium

Starterslening voor jonge Halderbergenaren staat op de tocht

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - De kans is aanwezig dat de Starterslening gaat verdwijnen. In 2018 werd er al een streep gezet door de Duurzaamheidslening en de Blijverslening. Uit evaluatie blijkt dat er, mede dankzij aangepaste criteria, slechts vier leningen in 2019 verstrekt zijn. Daardoor rijst de vraag of de Starterslening nog noodzakelijk is. Wat het college betreft wordt het geld dat hiervoor beschikbaar is, eerst opgemaakt en stopt de regeling als het bedrag op is.

Tien jaar geleden besloot de gemeente Halderberge de Starterslening in het leven te roepen om ervoor te zorgen dat jonge kopers op de woningmarkt binnen de gemeentegrenzen te houden en hen in de crisistijd een extra zetje in de rug te geven. De starterslening overbrugt het verschil tussen de koopsom van een koopwoning en het bedrag dat de starters maximaal kan lenen.

Aangepaste voorwaarden

Uit dezelfde pot kwamen de Blijverslening en de Duurzaamsheidslening. Daar kwam in 2018 al een einde aan. De starterslening werd wel voortgezet onder aangepaste criteria. Sinds 2019 is het maximale leenbedrag van de starterslening teruggebracht naar 20.000, - met een maximale koopsom van de woning van 200.000 euro.

'De vraag is of dat dat ligt aan de criteria of aan de woningmarkt'

Oplossen

"In 2019 zijn sindsdien vier Startersleningen verstrekt", zo vertelt wethouder Hans Wierikx. "Dat is een stuk minder dan voorgaande jaren. De vraag is of dat dat ligt aan de nieuwe criteria of aan de veranderde woningmarkt en de lagere rente. Het lijkt alsof de markt het probleem oplost, maar zeker weet je dat natuurlijk nooit." De Starterslening heeft de afgelopen jaren een gemiddelde gehad van 27.000 euro en in totaal zijn er bijna tweehonderd van verstrekt. "De voorziening heeft zijn dienst absoluut bewezen", legt Wierikx uit.

Raad

Het is nu aan de gemeenteraad om te beslissen of er een einde komt aan de Starterslening in Halderberge. De huidige middelen die in het fonds zitten worden benut voor het verstrekken van nieuwe startersleningen tot het fonds is uitgeput. Middelen vanuit de fondsen van de blijvers-
en duurzaamheidslening die al eerder stopten, gaan wat het college betreft terug naar de algemene reserves. "Dit zal gebeuren nadat de beheerskosten aan het eind van het jaar zijn verrekend", zo laat men weten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief