Boekenproeverij met Mark Buijs.
Boekenproeverij met Mark Buijs. Foto: Yvonne van Egmond

Boekenproeverij Rebellen en Dwarsdenkers met Mark Buijs

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - ‘Tussen windvaan en koepel’ is natuurlijk echt een must voor Oudenbosch. Met dit boek opende Mark Buijs op vrijdag 6 maart de boekenproeverij in de Bibliotheek Oudenbosch. Leren en recreëren moesten volgens Pater Hellemons in balans zijn, dan komt ieder beter tot zijn recht.

Mark is nauw betrokken bij de vorming van het nieuwe Cultuurcentrum Saint Louis. Ook daar wil men het leren en recreëren weer laten samenkomen in een inspirerende plek voor creativiteit. Leuk detail is dat het boek ‘Tussen windvaan en koepel’ is gelardeerd met tekeningen van Broeder Donatianus, die zijn tekendoos naliet aan Piet Bruijns, die ook op de boekenproeverij aanwezig was.

Mark presenteerde een rijke verzameling van de mooiste en beste stukken uit zijn persoonlijke boekenkast. Hij heeft een fascinatie voor bijzondere families én voor gebouwen. Deze twee komen mooi samen in zijn lijst, waaruit meteen bleek dat Mark zichzelf wel kan vinden in de dwarsdenkers.

Het thema van de Boekenweek is Rebellen en Dwarsdenkers. In dit licht past het boekje over Saint-Louis dat op kosten van de schrijver in Rotterdam werd uitgegeven door J.H.M. Aerssen, ‘Verhandeling over de vroeger bestaan hebbende oneenigheid wegens het Instituut St. Louis te Oudenbosch’. Echte rebelse dwarsdenker, kapelaan Aerssen schreef in het boekje onder andere over de strijd om het burgemeesterschap in Oudenbosch. Toen het boekje uitkwam, werd het door de bisschop verboden, omdat met naam en toenaam de onenigheden stonden beschreven. Mark kocht het op boekwinkeltjes.nl en het komt als verboden exemplaar uit het semenarie in Hoeven.

Mark onderzoekt verhalen van bekende Oudenbosschenaren. Zo ontdekte hij ook het verhaal van Boy Ecurie. Hij kwam in de jaren 30 vanuit van Aruba op Saint-Louis terecht. Hij is Oranjestad echt een bekende, terwijl we het verhaal in Oudenbosch niet kennen. In mei komt daar verandering in wanneer Film Fanfare de film ervan gaat vertonen. Hou dat dus in de gaten!

Wat betreft de collectie oude en kwetsbare boeken geeft Mark aan dat we mooie dingen vooral met elkaar moeten delen. Als je iets bewaard en er nooit naar kijkt, kun je het net zo goed weg doen. Daarom willen we dat in het nieuwe Saint-Louis juist toegankelijk maken in plaats van exclusief.

Als het gaat over gebouwen laat Mark een mooie stapel boeken zien, die hij gebruikt voor zijn werk, zoals ‘de Nederlandsche buitenplaats’. Een groot boek over grachtenhuizen in Amsterdam, een blader en kijk boek bij uitstek en een boek over 100 bijzondere historische interieurs. Bijzonder dat twee ervan zich in Halderberge bevinden, namelijk het Mastboomhuis en het huis van de familie Koopmans (vroeger van Dr. van Zon).

Met Brideshead Revisited sloot Mark de boeken in het kader van de fascinatie voor families en hun huizen af. Het landgoed in Brideshead Revisited inspireerde Mark om de plaats Castle Howard in het echt te bezoeken. En inmiddels is hij er al vier keer geweest. Boeken lezen is leuk, maar wat het met je doet is nog veel mooier. Het maakt je eigen reis door het leven mooier.

De bezoekers van de proeverij gingen met een Boekenweek tas met boeken en enorm veel nieuwe lees inspiratie naar huis. Wij kijken uit naar de volgende activiteit: Op vrijdagavond 13 maart om 19.00 uur Muziek in de Bieb met Piet Bruijns en Saskia Dorresteijn. U bent van harte welkom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief