Marc van Fit en Gezond is bezig een nieuwe video-instructie op te nemen.                Foto: Fit en Gezond
Marc van Fit en Gezond is bezig een nieuwe video-instructie op te nemen. Foto: Fit en Gezond Foto: Fit en Gezond

Het virus brengt creatieve ideeën bij Halderbergse ondernemers naar boven

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HALDERBERGE - Het zijn ineens bizarre tijden geworden. Nog maar enkele weken geleden ging het gewone leven zijn gangetje. En plots was daar dan hét virus die binnen de kortste tijd ons leven volledig op zijn kop zette. Een bijna 'lockdown' zorgt ervoor dat vrijwel ons gehele land, net als de rest van de wereld, tot stilstand is gekomen. Toch zijn er zeker ook in onze gemeente mensen en ondernemers die creatieve manieren hebben bedacht om mensen te helpen, te vermaken en te bedienen.

Naast mensen die in deze tijd terugvallen op het ontvangen en verzenden van zogenoemde 'doorstuurgillers' via sociale media, zijn er ook mensen wiens creativiteit door de huidige crisis juist aangewakkerd wordt. Zij proberen zich met hun onderneming, winkel of bedrijf te onderscheiden én er het beste van te maken.

Afhaalservice

Zo zijn enkele horeca-bedrijven een afhaal en/of bezorgservice begonnen. Restaurant d'n Halder uit Hoeven is enkele dagen na de horecasluiting ook met zo'n afhaalservice begonnen, maar na drie succesvolle dagen daar ook weer mee gestopt. "Het liep erg goed. Mensen konden via social media bestellen en via een tikkie betalen," vertelt eigenaar Randy Mollen daarover. "Het werd zeer goed ontvangen. Wel moesten wij hard werken en er zelfs personeel bijhalen. Maar de cijfers van de besmetting bleven stijgen en voldoende afstand houden tussen onze klanten en ons eigen personeel konden we niet garanderen. 'Waar ben ik mee bezig?' dacht ik. Dit is niet wat ik wil. Gezondheid staat voorop en dat werk komt wel weer. Wellicht dat we na 6 april, als het toegelaten wordt, het weer voorzichtig oppakken," laat hij verder weten.

Video-instructies

Sport- en fitheidscentrum Fit en Gezond in Oudenbosch heeft een vertaalslag gemaakt naar de digitale wereld. Trainingen en begeleiding gaan zoveel mogelijk door, maar dan niet op de sportlocatie zelf, maar bij de mensen thuis. "Als personeel hebben we gekeken naar oplossingen om de mensen te blijven voorzien. Dagelijks maken we nieuwe video-instructies die we vervolgens op ons YouTube-kanaal zetten," legt Daniël van Gool van Fit en Gezond uit. "Deze zijn niet alleen voor onze leden, maar zijn beschikbaar voor iedereen. Mensen reageren er goed op en zijn bovendien blij dat ze bekende gezichten zien die de instructies geven." Tot anderhalve week geleden was de fysiotherapie bij Fit en Gezond nog wel open, maar door de aangescherpte regels kan dat niet meer. "Wel hebben we nog telefonisch contact met onze patiënten, maar face-to-face niet meer. Er gaan wel stemmen op om na 6 april toch weer beperkt fysiotherapie te geven om de artsen te ontlasten."

100 jaar

De Wildt Fashion heeft onlangs de winkel in Oudenbosch vernieuwd en is uitgerekend op dinsdag 17 maart heropend. "Na maanden zwoegen en zweten, was dat een behoorlijke anti-climax," laat eigenaar Joep de Wildt weten. "We zijn wel open gegaan, maar hebben het rustig gehouden. Gelukkig hebben we nog wel aanloop van trouwe klanten die ons nog wat omzet gunnen. Het feestje ter gelegenheid van ons 100-jarig bestaan hebben we uitgesteld, maar vieren we zeker nog wel."

Acties

Fysiotherapie van Zuilichem in Oud Gastel heeft een stappenplan gemaakt: telefonische klachtenanalyse gevolgd door beoordeling, video-of telefonisch consult en pas ná toestemming arts of verwijzer bezoek aan de praktijk. De Martwienkel in Oud Gastel heeft een videoboodschap naar de cliënten verstuurd om ze een hart onder de riem te steken. Carl Veeke tweewielers uit Hoeven brengt de winkel bij de mensen thuis en heeft een extra haal- en brengservice ingesteld. Om de boel wat op te vrolijken heeft Woninginrichting Leo Mensen uit Stampersgat enkele mooie kortingsacties. Omdat ze momenteel weinig mensen blij kunnen maken met hun kookkunsten hebben de dames van de Hapfabriek uit Bosschenhoofd leuke cadeau-pakketjes samengesteld. Zo zijn er nog vele voorbeelden van ondernemers te vinden die creatief omgaan met de huidige situatie. Dat de meeste ondernemers zware tijden tegemoet gaan is wel zeker. Als mensen de komende periode vooral de lokale winkeliers ondersteunen en wat extra omzet gunnen, zou dat de pijn zeker kunnen verlichten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief