Afbeelding
Foto: Google Streetview

Bosschenhoofd en Stampersgat volop in ontwikkeling

Door: Vera de Geus

BOSSCHENHOOFD/STAMPERSGAT - Wat gebeurt er nu eigenlijk in Bosschenhoofd en Stampersgat? Dat was de vraag eind 2019 tijdens een raadsvergadering. Wethouder Thomas Melisse beloofde alles op een rijtje te zetten. Aan de hand van de plannen in de Economische Visienota zet hij nu uiteen wat de plannen zijn en waar de dorpen nu precies staan en wat er nog gaan gebeuren. Duidelijk is dat de twee dorpen levendiger en leefbaarder moeten worden en daar is een pakket aan aandachtspunten voor opgesteld. Voor Bosschenhoofd zijn er daarnaast vooral kansen met het oog op toeristisch verblijf. Stampersgat krijgt naar het verbeteren van de leefbaarheid en de levendigheid meer verbinding met het water. 

Voor Stampersgat zijn er meerdere locaties die aandacht behoeven. Zo weet de gemeente Halderberge. Zo is er de wens om te komen tot herbestemming van de H.H. Martelaren van Gorcum kerk. Een particulier is bezig om hier een passende invulling te krijgen in de vorm van zorgwoningen. "Over het Staalunieterrein is reeds meerdere malen gesproken en inmiddels is de locatie aangemeld bij de provincie als binnenstedelijke transformatie-opgave. De provincie zal ondersteuning bieden bij deze opgave", zo zegt Melisse in de terugkoppeling. Stampersgat wordt verder als eerste kleine kern voorzien van glasvezelbekabeling. De uitrol vindt plaats in het eerste kwartaal van 2020.

Waterpicktafels

De picknicktafels aan het water, een initiatief van de voormalige voorzitter van de samenstichting, worden in de eerste helft van 2020 gerealiseerd. "Met de picknicktafels wordt behalve een mooie plek voor de inwoners van Stampersgat de verbinding gelegd met recreatie en toerisme in de gemeente. De bestaande aanlegsteiger zal in 2021 vervangen worden waarbij de mogelijkheid bekeken wordt voor de aanleg van een rondvaartboot. Verder wordt samen met de Samenstichting Stampersgat en de gemeente Steenbergen gewerkt aan de aanleg van een groene ruimte en een fiets/voetpad tussen de Kreekweg, Gastelsedijk West en de achterzijde van het voetbalveld. Dit park wordt aangelegd door de Suikerunie en hoort bij de ontwikkelingen van het AgroFoodCluster."

Supermarkt

Voor Bosschenhoofd is Halderberge onder andere bezig op het gebied van verkeersmaatregelen, met name voor de Pastoor van Breugelstraat en Vaartweg. Ook de riolering in de Prinses Margrietstraat en de herinrichting van het plein op en rond het centrumgebied spelen een grote rol in de plannen. Melisse geeft aan dat helaas niet alles lukt wat gepland is. "Het initiatief om te komen tot een speelbos in het Pagnevaartbos tussen Bosschenhoofd en Hoeven is helaas niet door kunnen gaan vanwege de bezwaren van omwonenden. Inmiddels is het bos door een groep inwoners 'geadopteerd'", zegt hij.  Wat betreft het centrum van het dorp laat Melisse weten: "Bosschenhoofd kent helaas al jaren geen ondernemersvereniging meer. Positief is de vestiging van drie detailhandelsvestigingen in de kern in de vorm van een warme bakker, een cateringbedrijf annex lunchroom en een bruidsmodezaak.  Voor Bosschenhoofd wordt nog steeds gesproken met partijen over de vestiging van een kleine supermarkt.

Toerisme

Voor Stampersgat én Bosschenhoofd ziet de gemeente Halderberge kansen op het gebied van toerisme en recreatie. "Dit zit gemeentebreed in de lift, getuige ook de stijging van de bezoekersaantallen en de inkomsten uit toeristenbelasting. De samenwerking met Visit Halderberge is met name in en rond de kernen Oudenbosch, Hoeven en Bosschenhoofd goed zichtbaar, mede door de diverse musea, bezienswaardigheden en verblijfsaccommodaties. De effecten voor Stampersgat zijn nog beperkt, maar hopelijk komt hier verandering in met de realisatie van de picknicktafels op het water. In Bosschenhoofd betreft de toeloop vooral de verblijfs- en horecalocaties", zegt men. 

Burgerpeiling

De gemeente Halderberge geeft aan dat er vorig jaar weer een burgerpeiling heeft plaatsgevonden. "De resultaten van de peiling worden op de diverse beleidsterreinen meegenomen bij de actualisatie of bij het opstellen van gemeentelijk beleid of bij reguliere uitvoeringszaken. Denk bijvoorbeeld aan de strooiroutes of bij het beheer van openbaar groen", zo eindigt de notitie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief