Peter Pertijs geniet al vijf jaar met volle teugen van zijn pensioen.
Peter Pertijs geniet al vijf jaar met volle teugen van zijn pensioen. (Foto: Johan Wagenmakers)

Hoe is het met …. de fietsende smoorfrèter Peter Pertijs?

BOSSCHENHOOFD - In deze serie artikelen gaan we nog eens langs bij mensen die een droom hadden, altijd actief in de samenleving stonden, een passie volgden of om een andere reden aandacht hebben gekregen in de Halderbergse Bode. In deel zes ruimte voor rasechte ‘smoorfrèter’ Peter Pertijs (70), oprichter van tourclub De Pion en jarenlang het boegbeeld van het Bosschenhoofdse carnaval.


DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Peter is geboren en getogen in Bosschenhoofd. Zijn vader had een stratenmakersbedrijf en samen met zijn beide broers rolde hij als vanzelf het vak in. “Tot mijn 65e jaar ben ik stratenmaker geweest. Eerst in het bedrijf van mijn vader, wat later door mijn broer Kees en mij overgenomen is, en daarna nog jarenlang bij een baas,” vertelt hij. “Nu ben ik al vijf jaar met pensioen en ook al geniet ik er intens van, is het filosofisch bekeken de kortste tijd van je leven. De frustratie is ook dat je steeds minder kunt en anderen bijvoorbeeld je tuin moeten bijhouden,” zegt hij quasi-zuchtend.

Knie

Fietsen zat al op jonge leeftijd in het DNA van Peter en door zijn neef Rien Huijbregts werd hij aangespoord om te gaan koersen. “In totaal heb ik vijf jaar bij de aspiranten en nieuwelingen gereden. Ik was best een goede prijsrijder, maar tijdens een trainingsritje kreeg ik een ongeluk en lag mijn knie in puin.” Daarna is Peter gaan voetballen bij DEVO en bij Unitas op de Leur. “Daar kwam mijn eerste vrouw vandaan en heb ik een paar jaar gewoond, voordat we hier een huis hebben gebouwd. Bij DEVO heb ik wel vier jaar in het eerste gevoetbald, maar verder geen functie gehad. Ik kom er eigenlijk alleen nog maar als mijn kleinzoon moet voetballen.”

De Pion

Met een telkens zwaar ingepakte knie kon Peter zijn wedstrijdjes meespelen, maar de blessures stapelden zich op. “Nadat een paar ploeggenoten en ikzelf weer eens geblesseerd waren, zijn we gaan fietsen. Vandaar uit is op 19 oktober 1975 TC De Pion opgericht.” Tot twee jaar terug zat Peter in het bestuur en jarenlang was hij voorzitter. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot ere-voorzitter. “Vele bekende en mindere bekende jongens waren lid zoals bijvoorbeeld de Gastelse amateur en Nederlands kampioen Ad Tak. Met een zelfgemaakte 'hotelbus' met tien man naar Oostenrijk om daar te gaan fietsen. Slaapplekken in de bus en tien van die 'wilden' erin. Geweldig was dat! Hoewel er de jongste jaren veel mountainbikers bijgekomen zijn, is het nog steeds een florerende club.”

Smoorfrèters

Eind jaren tachtig, in de tijd dat zijn broer Kees Prins Carnaval was, heeft Peter vijf jaar in de Raad van Elf gezeten. “Na een conflict heb ik terstond mijn spullen ingeleverd om pas jaren later terug te keren als voorzitter en opvolger van Kees,” zegt Peter. Het voorzitterschap van de Smoorfrèters heeft hij maar liefst 13 jaar gedaan, met als dieptepunt het zo plots op jonge leeftijd overlijden van toenmalig prins Hans Broos. “Dat jaar hadden we bewust geen vervanger als prins en heb ik als voorzitter de officiële honneurs waargenomen.” Aan de carnavalstijd heeft Peter vele vrienden en kennissen overgehouden. “Het was een fijne groep, maar door gezondheidsklachten van mijn vrouw Mien, ben ik ermee gestopt al verricht ik nog wel hand-en spandiensten hoor.” Peter was ook de vaste ‘mentor’ van Tinuske van Beuken alias Ad van Overveld tijdens het tonpraten. “Ad was ook vanaf het begin lid van De Pion. Ik had de gewoonte om gezellig met hem mee te gaan. Jaren zijn wij op pad geweest.”

Scooter

Peter is tevens mede-verantwoordelijk voor de start van de Midzomerfeesten. “Vanuit de carnaval wilden we ook in de zomer wel eens wat doen. Een braderie met wat sfeer en muziek erbij. Alleen in de beginjaren was ik hierbij betrokken. In de loop der jaren werd het alleen maar groter en groter.” Peter is nog wel lid van het Schaapsgilde. “De schapen zijn al lang weg, maar elke eerste donderdag van de maand, alleen in deze coronatijd even niet, houden we met onze 25 leden een leuke activiteit.” Verder houdt Peter zich bezig met wat puzzelen, tv-kijken en boodschappen doen. “Regelmatig pakken we de scooter om er op uit te trekken,” besluit hij.

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>