De leilinden worden verplaatst. FOTO GOOGLE STREETVIEW
De leilinden worden verplaatst. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Weerstand tegen plannen Markt Oud Gastel

Door: Vera de Geus Algemeen

OUD GASTEL - CDA Halderberge, Voor De Gemeenschap en Progressief Halderberge zijn geen voorstander van de plannen voor de Markt in Oud Gastel. Deze staan opgenomen in de Actiekaart centrum Oud Gastel. De drie politieke partijen vrezen dat er voor bijna 450.000 euro een sfeerloos plein vol auto's ontstaat. Zij pleiten echter voor een autoluw plein waar voldoende ruimte is voor terrassen.

Simone Dirven, Gert Logt en Frits Harteveld zijn niet gelukkig met de plannen voor het centrum van Oud Gastel. Om die reden hebben zij samen met hun partijen een amendement ingediend die het college van gedachten moest laten veranderen. De coalitie (VVD, Lokaal Halderberge en WOS) was echter tegen en het amendement werd dan ook verworpen.

Bloembakken

Dit tot grote teleurstelling van Dirven, Logt en Harteveld. "Een onderdeel van de actiekaart is dat de Markt op de schop gaat voor 441.825 euro. Daarbij verdwijnen de leilinden, liggen de parkeerplaatsen niet meer langs de weg maar worden haaks op de Markt gesitueerd en komen er grote bloembakken op de Markt. Verder komt er voor 95.000 euro een waterelement op de Markt", zo vatten de raadsleden de plannen samen.

Waterelement

CDA Halderberge, Voor De Gemeenschap en Progressief Halderberge zijn het niet eens met deze plannen. "De leilinden zijn een toonaangevend, karakteristiek en door velen gewaardeerd beeld dat verdwijnt (hoewel de leilinden weliswaar elders een ander plek krijgen langs de Dreef). De kosten voor een nieuw waterelement van 95.000 euro zijn veel te hoog en kunnen we beter benutten voor andere zaken die de sfeer en beleving op de Markt ten goede komen", zeggen zij.

Terrassen

"We zien dat de geparkeerde auto's een scheidingselement vormen en de leilinden juist een verbindingselement die bijdraagt aan de sfeer van de Markt. We zijn ook van mening dat door het haaks situeren van de parkeerplaatsen, de verkeersveiligheid verslechtert voor de autogebruiker, voetganger en met name de fietsers. Daarnaast zien we een toename op de Markt van het aantal auto's. Dit terwijl wij juist voorstander zijn van een zo veel mogelijke autoluwe markt, waarbij ook ruimte is om in de coronatijd, die waarschijnlijk nog wel even gaat duren, voldoende ruimte kan bieden bijvoorbeeld de terrassen voor de horeca. Als er meer auto's op de Markt komen, is hier minder ruimte voor. Wij vinden de plannen niet bijdragen aan de sfeer en de beleving op de Markt, maar juist verslechtert."

Autoluw

De partijen hopen dan ook dat het plan desalniettemin toch nog eens onder de loep wordt genomen. "Wij zijn het echt niet eens met de plannen op de Markt en zijn voorstander van een zo veel mogelijke autoluwe Markt met behoud van de leilinden, die zorgt voor meer sfeer en beleving en zonder een (veel te duur) waterelement van euro 95.000!", zo onderstrepen de partijen nog eens. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief