Foto: Patrick Hoogerwaard
Foto: Patrick Hoogerwaard Foto: Patrick Hoogerwaard

Kees Biemans laat het boer zijn niet los

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Hoewel de 83-jarige Kees Biemans zijn boerderij Westenberg aan de Langeweg vijf jaar geleden verkocht heeft aan hoefsmid, paarden-trainer en fokker Patrick Hoogerwaard, is hij er nog steeds vrijwel dagelijks te vinden. Weer of geen weer gaat hij vijf ochtenden per week per fiets of scooter naar zijn voormalige bedrijf om de nodige hand-en spandiensten te verrichten.

Kees is in 1937 op de boerderij geboren als middelste uit een gezin van vijf en heeft daar tot bijna vijf jaar geleden gewoond. Een aantal jeugdherinneringen staan nog op zijn netvlies gebrand. “Tijdens de oorlog kwamen de Duitsers hier en namen zomaar bezit van onze woonkamer, terwijl wij in de keuken moesten blijven. Net na de oorlog op zaterdag voor Pinksteren is door blikseminslag de schuur geheel afgebrand. Ik weet nog dat de bouw van een nieuwe schuur de eerste klus voor de gebroeders van Agtmaal was, die net met hun bouwbedrijf waren begonnen.” Zijn moeder is gestorven toen Kees tien jaar was, vader hertrouwde en Kees kon de boerderij in 1959 overnemen. “Ik wilde altijd hier al boer worden,” zegt hij. "Mijn vader had er nog akkerbouw bij, maar ik was een echte koeienman. In 1974 heb ik een ligboxstal gebouwd en had ik 55 koeien rondlopen.”

Melkquotum

Inmiddels was hij getrouwd met Nel de Rooij uit Bosschenhoofd en samen kregen ze drie kinderen. Hun jongste dochter overleed echter in 1987 op 13-jarige leeftijd aan leukemie. “Daar hebben we erg onder geleden,” vertelt hij. “Door het werk zijn we daar doorheen gekomen. Elke zondagochtend met de racefiets op pad en later op vakantie met onze oudste dochter hielp ook daarbij.” Op 59-jarige leeftijd besloot Kees te stoppen met zijn melkveebedrijf. “Ik had geen opvolger, kon mijn melkquotum verzilveren, mijn werktuigen begonnen te verslijten en ik zat toch al kort aan de leeftijd,” geeft hij als verklaring. “Daarna ben ik voor melkveehouders jong vee gaan opfokken.”

Paardenman

Vijf jaar terug zijn Kees en Nel verhuisd naar een woning in de Velletriweg. “Met het feit dat Patrick de boerderij gekocht heeft, heb ik veel geluk gehad,” meent hij. “Ik kan met hem heel goed overweg en bij de notaris vroeg ik aan hem of ik hem mocht komen helpen. ‘Graag,’ zei hij. Het is een echte paardenman, maar van grond en hooien heeft hij geen verstand.” Dus rijdt Kees dagelijks naar zijn oude stekkie om een groot aantal klusjes te doen zoals vegen, wieden, snoeien en opruimen. “En ik pas op het boeltje als Patrick en zijn vriendin Chantal op pad zijn om paarden te beslaan.”

Onmisbaar

“Kees zet zich nog steeds met grote passie in en is blij actief op zijn oude boerderij. De liefde voor het land en de dieren drijven hem elke dag terug naar ‘zijn’ Westenberg. De fokmerrie voeren en verzorgen en het perfectionistisch maaien van het gras doet hij met groot plezier. We zijn erg blij met hem en zo maakt hij zich onmisbaar,” zegt Patrick Hoogerwaard over hem, die Kees daarom eens graag in het zonnetje wilde zetten. “Och, ik heb nog een goede gezondheid en thuis niet veel om handen,” zegt Kees bescheiden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief