'Ik vergeet je niet' haalt creativiteit naar boven
José de Graaf met drie van haar werkstukken. Foto: Johan Wagenmakers
José de Graaf met drie van haar werkstukken. Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

'Ik vergeet je niet' haalt creativiteit naar boven

BOSSCHENHOOFD - Aandacht voor isolement en eenzaamheid zijn in deze coronatijd nóg belangrijker geworden. Initiatiefneemster Anneke Wijn haalt met het project ‘ik vergeet je niet’ mensen uit hun isolement, laat ze creatief bezig zijn en houdt ze sociaal betrokken. In navolging van Breda en Roosendaal waar het project succesvol is geweest, heeft Halderberge het project omarmd en het in Bosschenhoofd aangeboden.


Het project is opgezet in samenwerking met Cultuur Compaan uit Roosendaal en wordt ondersteund door Anna voor Zorg, Groenhuysen, Surplus, GGD en de gemeente Halderberge. Gedurende de afgelopen vakantieperiode zijn 15 deelnemers onder leiding van kunstenaar Astrid Kriesels aan de slag gegaan. Wekelijks kregen zij van haar creatieve opdrachten, die gemaakt moesten worden met allerhande huis-tuin- en keukenmaterialen. Tijdens de kunst- en atelierroute worden de gemaakte werkstukken gepresenteerd in het Gerard van Slobbehuis in Bosschenhoofd.

Creatief

Een van de deelnemers aan het project is José de Graaf (69). Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij en voor de spoorwegen, heeft ze een passie voor het spoor overgehouden. “Ik zei altijd ‘mijn’ spoor,” lacht ze. Twee jaar terug is zij met haar man vanuit Roosendaal in Bosschenhoofd neergestreken. “Ik las over het project in de Bode en aangezien ik best creatief ben paste dit wel bij mij,” vertelt ze. “Daar kwam bij dat al mijn vrijwilligerswerk zoals overblijfhulp op school, helpen bij de knutselmiddag bij All in One en voorlezen bij gezinnen met taalachterstand vanwege corona is stopgezet.”

Zes thema’s

In totaal bestond het project uit zes wekelijkse opdrachten, waarvan de ‘basis-knutselingrediënten’ in een speciale ‘ik vergeet je niet-tas’ bij de mensen werden afgegeven of aan de deur gehangen. De zes thema’s waren achtereenvolgens hoofd in de wolken, vriendschap, vrije vogels, een blik van binnen naar buiten, geluid in beweging en ik vergeet je niet. “Bij de opdrachten mocht je dan verder alleen maar spullen gebruiken die in en om je huis te vinden waren. Dat viel nog niet mee, omdat we door de verhuizing niet zoveel ‘rotzooi’ meer hadden, maar het is toch allemaal gelukt. Gedurende de week hadden we contact of er vragen waren en of het lukte. Zo hielden ze de vinger aan de pols.”

90 kunstwerkjes

“Bij elke nieuwe opdracht kwamen vele ideeën naar boven. Soms maakte ik meerdere ontwerpen en proefjes en keek ik of iets nu wel of niet kon. Ook trok ik er met mijn fototoestel op uit of maakte geluidsopnamen en luisterde daarna terug wat je dan allemaal hoort. Ook mijn man was enthousiast en gaf me zo nu en dan kleine tips. Het beviel heel erg goed en het was zeker bijzonder om mee te doen. Als het nog een keer is doe ik zeker weer mee,” zegt ze beslist. De 15 deelnemers zijn goed voor maar liefst 90 unieke kunstwerkjes. Astrid Kriesels maakt hier één groot kunstwerk van wat in het komend weekend voor iedereen te bezichtigen is. “Tijdens deze expo ontmoet ik de andere deelnemers ook pas voor het eerst,” besluit ze.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>