Halderberge heeft nu ook een prinsjesdag
In spanning bij het openen van het koffertje. Foto: Johan Wagenmakers
In spanning bij het openen van het koffertje. Foto: Johan Wagenmakers (Foto: Johan Wagenmakers)

Halderberge heeft nu ook een prinsjesdag

BOSSCHENHOOFD - Omdat er in de troonrede nog nooit een woord over carnaval heeft gestaan, besloten de vijf prinsen van Halderberge om op deze dag dan maar een eigen Halderbergse prinsjesdag te houden, met onder meer een toespraak en een lijst met elf aanbevelingen voor het komende leutseizoen. Op ludieke wijze namen de vijf prinsen kennis van de inhoud van het koffertje. 


Om exact half zeven landt op vliegveld Breda International Airport vliegtuig PA-KAI met achter de stuurknuppel Prins Ruben van Smoorfrèterslaand en als passagier kersvers benoemd minister van carnavals-advies en financiën Douwe Vorst. In hem herkennen we oud-prins Baarg van Peejenland. De overige vier leutvorsten van Halderberge, Prins Ad van het Vastelaovedzottelaand, Prins Peer II van Meekrapdurp, Prins Geert van het Puitenol en Prins Tommes van Peejenland staan, voorzien van mondkapjes met naam, met smart op de minister te wachten, want hij heeft het begrotingskoffertje en een lijst met aanbevelingen bij.

Smoor in het eten

Zittend op een prinselijke kruk leest minister Douwe Vorst even later de Halderbergse carnavalstroonrede voor. Zo laat hij onder meer weten dat de coronacrisis flink wat smoor in het eten heeft gegooid en dat plannen maken dit jaar daardoor erg lastig is geworden. “Ook financieel is het een uitdaging, enerzijds moeten we kosten besparen, anderzijds willen we euro’s laten rollen.” In elf punten komt hij met een visie richting gemeente waarbij het vervangen van 1 meter bier door 1,5 meter, spreiding van het feest over 11 dagen, het mondkapje vervangen door een mombakkes, bij een verstopte neus een nieuwe pakken en het carnavalsvirus ontsmetten met alcohol, de belangrijkste aanbevelingen zijn. ‘Wees creatief, positief, realistisch en zoek inspiratie,’ is de onderliggende boodschap. “Carnaval vier je met je hart en niet met een glas, hoewel die laatste makkelijker is vast te houden,” zegt hij tot slot met een knipoog.

Uitdaging

“Vorig jaar hebben wij als prinsen elkaar voor het eerst voorafgaand aan een nieuw seizoen ontmoet. Daar hebben we afgesproken om dit voortaan op prinsjesdag te doen. Plannen waren er zelfs om in vol ornaat naar Den Haag af te reizen, maar door corona zat dat er niet in,” legt Prins Ad van het Vastelaovedzottelaand uit. De prinsen zien zich dit jaar door corona voor een enorme uitdaging geplaatst. “Vooralsnog is er nog niets afgelast. We gooien zeker niet op voorhand de handdoek in de ring. We gaan kijken naar wat wél kan en niet naar wat niet kan,” roepen ze in koor. “We willen het allemaal door laten gaan en realiseren ons dat het voor sommige evenementen een lastig verhaal gaat worden.”

UFO

Met de samenkomst van de Halderbergse prinselijke hoogheden op prinsjesdag is er een nieuwe traditie geboren. Plannen voor de komende jaren zijn ook al in de maak. “Volgend jaar per boot in Meekrapdurp en het jaar daarop per UFO in Peejenland,” lachen ze. Op 22 september is er een gezamenlijk overleg met afvaardigingen van de vijf kernen en wethouder Melisse en de gemeente om te kijken naar de mogelijkheden om er een alternatief maar zeker zo leutig carnaval van te maken.

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>