Afbeelding
Foto: KKM & van der Linden Makelaars

Hoevense makelaar: 'Snel en veel verkopen is leuk, maar minder leuk is dat jonge stellen op deze manier géén kans krijgen'

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

“De WOZ-waarde is gebaseerd op de transacties. De stijging is eenvoudig verklaard doordat men méér biedt dan de vraagprijs,” zegt Eric de Waal van KKM & van der Linden Makelaars uit Hoeven. Volgens hem is het een eenvoudig verhaal, omdat het kapitaal op de bank laten staan geen rendement oplevert en het investeren in huizen en eventueel doorverhuren wel.

De jonge starter heeft wat De Waal betreft hierbij een dubbele achterstand en kan steeds moeilijker aan een betaalbare woning komen. “In tegenstelling tot mensen die de financiële middelen hebben kunnen zij vaak niet meer betalen dan de vraagprijs én het aanvragen van een financiering duurt soms weken, want de banken zijn erg voorzichtig met het afsluiten van een financiering. Een verkoper kiest dan voor het hogere bod en het direct kunnen betalen.”

Dat bezorgt de Waal een tegenstrijdig gevoel. “Snel en veel verkopen is leuk, maar minder leuk is dat jonge stellen op deze manier géén kans krijgen. Ik heb zelf ook kinderen in die leeftijd.” Zelfs corona heeft volgens de Waal geen kentering gebracht. “De huizenprijzen zijn gewoon doorgegaan met stijgen. Na de financiële crisis van 2008 zeiden we tegen elkaar: ‘dát gaat nooit meer gebeuren’, maar we zitten er nu vér boven. Grote voordeel van nu is dat de rente in tegenstelling tot 2008 bijzonder laag staat en een lening daarom met een gerust hart voor langere tijd afgesloten kan worden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief