Afbeelding
Foto:

De jongerenwerkers van Halderberge

Door: Vera de Geus Algemeen

HALDERBERGE - Hakim Bouazzati, Suzanne van Merrienboer en Demi van Eck zijn de jongerenwerkers van Halderberge. Tot voor kort waren zij actief in de kernen voor Surplus Welzijn, maar sinds dit jaar voert de gemeente zelf het jongerenwerk-beleid uit en kwam het drietal op de loonlijst van de gemeente. “Nu de lijntjes korter zijn, denken we nog meer succes met de jongeren uit Halderberge te hebben”, voorspellen zij. 

De drie zijn geen onbekenden in Halderberge. Hakim Bouazzati is 37 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij woont in Roosendaal en heeft de opleiding CIOS in Goes afgerond. Suzanne van Merrienboer is 25 jaar, woont in Zevenbergen en heeft net als Hakim de opleiding CIOS afgerond als sociaal bewegingsagoog niveau 4. Demi van Eck is 23 jaar, woont in Breda en heeft daar de opleiding sociaal pedagogische hulpverlening in Breda afgerond.

Wijziging

“In mijn laatste jaar van mijn opleiding heb ik stage gelopen bij het jongerenwerk van Surplus in de gemeente Halderberge”, vertelt Suzanne. “Nadat ik dit had afgerond ben ik vrijwilliger gebleven. Begin 2016 kwam er een vacature vrij waar ik op gesolliciteerd heb. Sindsdien, dat was in mei 2016 ben ik al werkzaam in Halderberge als jongerenwerker. Tot 2020 was dit onder Surplus, nu sinds 2021 bij de gemeente Halderberge zelf.” Surplus Welzijn voerde tot dit jaar op basis van een subsidierelatie het jongerenwerk de afgelopen jaren uit. Nu heeft besloten dat de gemeente vanaf januari 2021 het jongerenwerk beleid zelf uit te voeren met de jongerenwerkers die afgelopen jaren het werk ook hebben verricht vanuit Surplus Welzijn.

Thuissituatie

Ondanks de beleidswijziging, blijven de jongeren in Halderberge dezelfde gezichten tegen komen. “Het mooie aan het jongerenwerk zijn de momenten dat je succes heb met jongeren. Bijvoorbeeld op het gebied van opleiding, stage, huisvesting, in de thuissituatie of gewoon in de vorm van een nuttige vrijetijdsbesteding. Ook het laagdrempelige contact met de jongeren en de opbouw van relaties geeft ons voldoening”, zo zeggen de drie. “Het jongerenwerk creëert een veilige haven voor kinderen om te groeien.”

Korte lijntjes

Demi, Suzanne en Hakim zijn al langer actief in de verschillende dorpen van Halderberge en proberen altijd maatwerk toe te passen. “De ene kern heeft meer behoefte aan of baat bij de werkzaamheden van het jongerenwerk. Zo merken wij dat het straatwerk in Oud Gastel en Oudenbosch bijvoorbeeld harder nodig is dan in Stampersgat. Ook merken wij dat de naschoolse activiteiten per kern anders bezocht worden”, zo leggen zij uit. “Daar spelen wij natuurlijk zo goed mogelijk op in. Nu de lijntjes kort zijn, hebben we de ambitie om nog meer succes hebben met partners en jongeren. Ook willen we nog meer zichtbaar zijn en uitpakken met trendactiviteiten en evenementen om meer jongeren te trekken die het nodig hebben en om de sociale cohesie te bevorderen.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief