Afbeelding
Foto:

Rob Spijkers is stembureauvoorzitter: ‘In Halderberge zijn vanwege corona maar liefst tien nieuwe stemlocaties’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Als voorzitter van het stembureau in Fideï et Arti in Oudenbosch is Rob Spijkers er verantwoordelijk voor dat het stemmen ordelijk, veilig, goed en volgens de regels verloopt. “Aan de verkiezingen doe ik graag mijn bijdrage leveren. Al jarenlang ben ik dan vanuit mijn eigen motivatie op een stembureau te vinden,” zegt hij, die in het dagelijks leven verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid bij de gemeente Halderberge.

“Dit jaar hebben we in Halderberge dertien stemlocaties. Elk stembureau heeft een voorzitter die er verantwoordelijk voor is dat alles goed verloopt. Dit jaar ben ik voorzitter van de locatie in Fideï et Arti.” Om ervoor te zorgen dat iedere kiezer goed ontvangen wordt en om de coronamaatregelen na te leven is dit jaar de bezetting van het stembureau, naast vier medewerkers, met een gastheer of -vrouw uitgebreid. “Normaal gezien ben je een hele dag op het stembureau, maar dit jaar werken we in twee shifts: een ochtend en een middag/avondploeg. Het is echter wel de bedoeling dat we na afloop allemaal gezamenlijk tellen. Dat gebeurt volgens bepaalde systemen en een handreiking van het ministerie.” 

Als de telling gedaan is maakt Rob als voorzitter van stemlokaal Fideï et Arti een proces verbaal op. “Dat tellen is altijd een hele klus. Omdat er dit jaar wel zevenendertig partijen aan de verkiezingen meedoen, hebben we na afloop veel tafels nodig om te selecteren,” lacht hij. “Pas na negen uur mogen de bussen geleegd worden. Vaak zijn we dan niet voor elf uur klaar. Als alles is gecheckt en getekend lever ik de uitslag bij het gemeentehuis in.” In Halderberge zijn in verband met corona vergeleken met andere jaren maar liefst tien nieuwe stemlocaties. “Zo zijn verpleeghuizen en scholen bijvoorbeeld ontoegankelijk.” Voor inwoners van zeventig jaar en ouder is er de mogelijkheid om per post hun stem uit te brengen. Deze kan opgestuurd worden naar de gemeente of van 10 tot en met 16 maart ingeleverd worden bij de briefstembus bij de receptie van het gemeentehuis. “Van het democratisch recht om te stemmen maak ikzelf zeker gebruik. Als ambtenaar voel ik me sowieso erg betrokken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief