Afbeelding

Debbie Blommerde: ‘Ik assisteer onze trainster én ben leidster van de derde helft’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HALDERBERGE- De Oranje Leeuwinnen worden steeds populairder en jaar op jaar gaan meer meiden en vrouwen in clubverband voetballen. In het seizoen 2019/2020 groeide het aantal vrouwelijke KNVB-leden met bijna één procent, het jaar ervoor was dat zelfs 1,64 procent. Daarmee telt ons land inmiddels 162.471 vrouwelijke KNVB-leden. Ook in Halderberge wint dames- en meisjesvoetbal terrein. We brachten een bezoekje aan drie Halderbergse voetbalclubs waar damesvoetbal hoogtij viert.

“Op mijn vierde jaar ben ik al bij VES gaan voetballen,” zegt de 37-jarige Debbie Blommerde uit Oudenbosch. “Mijn hele familie was bij deze club betrokken en ik vond het waarschijnlijk erg leuk,” lacht ze.

Omdat er destijds nog geen jeugdelftallen voor meisjes waren, speelde ze tot haar veertiende bij de jongens. “Daarna kreeg ik dispensatie om bij de dames in het eerste elftal te spelen.” Eerst bij VES en later bij fusieclub Victoria’03 speelde ze jarenlang in de vierde en vijfde klasse. “Op een gegeven moment werd het elftal echter, bij gebrek aan voldoende speelsters, opgeheven en ben ik in 2008 met nog twee andere meiden naar DEVO in Bosschenhoofd overgestapt. Tot mijn 31e heb ik daar zelf nog gespeeld, waarna ze mij vroegen om er bij te blijven. Nu ben ik leidster van het dameselftal, ondersteun en assisteer onze trainster, voer overleg en regel de administratieve zaken. En niet onbelangrijk: ik ben ook leidster van de derde helft,” lacht ze. In al die jaren heeft ze het vrouwenvoetbal wel zien veranderen. “Het wordt nu veel meer geaccepteerd. Hoorde je vroeger nog weleens roepen dat er een meisje bijliep, dan is dat nu niet meer. Bovendien valt het mij op dat er veel talent bij zit.” Het damesteam van DEVO voetbalt in de vierde klasse en de leeftijden variëren van 18 tot 40 jaar. “Meisjesteams hebben we bij DEVO niet, maar ik zie wel veel meisjes bij de lagere jeugd meedoen. Door corona missen we elkaar als team best wel, want we zijn ook een vriendengroep. Gelukkig mogen we nu weer wel trainen. Best lastig met al die maatregelen, maar we doen ons best.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief