Foto:

Jan Nuyten uit Hoeven pleit voor speelbossen

HALDERBERGE - Wie bij schoolpleinen nog denkt aan een grijs betegeld plein, die heeft het mis! Scholen zetten steeds meer in op het ‘groene schoolplein’ met moestuinen, buitenlokalen en blote voeten paden. Ook op de Halderbergse scholen zie je volop groene schoolpleinen!


Jan Nuijten uit Hoeven is vrijwilliger bij het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN Dintel- en Marklanden) en coördineert de jeugdactiviteiten. Naast leraar speciaal onderwijs is hij tevens natuurgids. “Wij spreken zelf liever van Inzet voor Natuur en streven ernaar dat men de natuur zelf beleeft.”

De IVN wordt steeds meer betrokken bij en het stimuleren van de aanleg van bijvoorbeeld groen op schoolpleinen en in de naaste omgeving. “Ook het aanleggen van belevings- en speelbossen komt steeds meer voor. Dan hebben kinderen interactie, gaan ze takken zoeken, hutten bouwen en elkaar helpen. Groene pleinen zijn soms ook gekoppeld aan een moestuin. Het gevaar hiervan is wel dat in de vakanties alles doorschiet als je geen ‘moestuin-opa of -oma’ hebt, die het na schooltijd bijhoudt.” In de nabijheid van scholen is momenteel het aanleggen van Tiny Forests, kleine bospercelen ten grootte van een tennisveld, erg populair. Dit biedt volgens Jan voordelen. “Inheemse planten en wilde bloemen spelen een steeds grotere rol in het eco-systeem. Deze planten trekken veel bijen en andere insecten aan. Daarnaast is er een educatieve gedachte. Het is ideaal om er biologielessen te geven. Welke spinnen, rupsen en vlinders zijn er te vinden? Ook het maken van insectenhotels en daar wegzetten is leerzaam.” Een groen schoolplein kan volgens hem zelfs voor rekenlessen gebruikt worden. “Zoek vijf verschillende bloemblaadjes of tel het aantal takjes.”                                                                                                                                       

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief