Afbeelding
Foto: André Kroos

Werken André Kroos te zien tijdens Kunst- en atelierroute Halderberge

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HALDERBERGE - De Kunst- en atelierroute Halderberge gaat komend weekend z’n derde editie in. Dit jaar heeft het evenement het thema ‘summer of love’. Kijk en ervaar wat de deelnemende kunstenaar dit en de wereld om hen heen verbeelden. U vindt een groot aantal lokale en regionale kunstenaars op een groot aantal verschillende locaties. Een geweldige mogelijkheid om de kunstenaars te ontmoeten in hun atelier of exporuimte.

De 57-jarige André Kroos is medisch pedicure en sportmasseur, komt oorspronkelijk uit Hoogvliet en woont sinds 2014 in Oudenbosch. “Ik ben altijd wel met tekenen bezig geweest, maar na mijn verhuizing heb ik dat eens goed opgepakt,” laat hij weten.

Zoals velen heeft hij les gevolgd bij Debbie Nijland. “Zij heeft mij goed op weg geholpen. Van haar heb ik gigantisch veel geleerd. Eerst schilderde ik vooral met acryl en later met olieverf, waarmee er een wereld voor me openging. Ik noem mezelf een surrealistische schilder. Mijn werken moeten iets oproepen. Er zit een klein vraagtekentje bij. Ik schilder dun en fijn en lekker strak op houten panelen. In 2019 ben ik met mijn vrouw en zoon naar Namibië en Zambia geweest. Wat opviel daar was de droogte en de waternood, inderdaad zonder s. Daar heb ik vervolgens een schilderij aan gewijd: een toiletpot die midden in de woestijn staat.” 

Vorig jaar heeft André voor het eerst meegedaan aan de Kunst-en atelierroute. “Dat is goed bevallen. Ik had veel aanloop.” Op de zolder van zijn huis heeft André een eigen kamer ingericht als atelier. “Momenteel ben ik bezig met een portrettekening, maar dat doe ik dan gewoon aan de keukentafel hoor. Ongeveer zes uur per week besteed ik aan mijn schilderwerk. Het moet bij mij buiten het werk om.” Tijdens de route hangt het werk van André in het huis van zijn zoon aan de Markt 38 in Oudenbosch. “Een mooi pand uit 1870. Hier hangt het tussen wel 60 foto’s van dieren uit Afrika en komt het goed tot zijn recht.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief