DH.82 Tiger Moths en Piper Super Cub in formatie
DH.82 Tiger Moths en Piper Super Cub in formatie (Foto: Vliegend Museum Seppe)

Vliegend Museum Seppe houdt herdenkingsvlucht

  algemeen

BOSSCHENHOOFD - Het op Breda International Airport gevestigde Vliegend Museum Seppe houdt op zaterdag 18 september een herdenkings-formatievlucht over West-Brabant, om de gevallen vliegers tijdens Operatie Market Garden te eren.


Market Garden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden de geallieerden de bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Deze aanval, genaamd ‘Operatie Market Garden’, startte op 17 september 1944. Honderden vliegtuigen met luchtlandingstroepen vlogen in de kenmerkende V-formaties over West-Brabant in de richting van Nijmegen en Arnhem om daar parachutisten te droppen. Tientallen vliegtuigen keerden niet meer terug. Ook in West-Brabant verongelukten verschillende geallieerde vliegtuigen.

Herdenkingsvlucht

Om de omgekomen piloten te eren, organiseert Vliegend Museum Seppe een herdenkingsvlucht. Hieraan zullen meerdere historische vliegtuigen deelnemen tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt zijn bij de opleiding van piloten. Er wordt gestart vanaf Breda Airport om 12:00 uur en de formatie zal achtereenvolgens over de volgende plaatsen vliegen: Fijnaart – Willemstad - Steenbergen – Oud Gastel – Oudenbosch – Zevenbergen - Etten-Leur – Rucphen. Rond 13:00 keren de vliegtuigen weer terug op Breda International Airport. De formatie bestaat uit DH-82 Tiger Moth tweedekkers, een Piper Super Cub, een Boeing Stearman, DHC-1 Chipmunks en een Auster V. De vlucht wordt dit jaar onder andere mede mogelijk gemaakt door de gemeente Halderberge. Zie voor de laatste details over route: https://vliegendmuseumseppe.nl/

Vliegend Museum Seppe

Vliegend Museum Seppe is een historisch luchtvaartmuseum, gevestigd op Breda International Airport (Seppe). De collectie bestaat uit meer dan 10 vliegwaardige vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. In het museum is ook een kleine tentoonstelling over Market Garden ingericht. Deze zal de komende maanden nog te bezichtigenen zijn tijdens openingstijden, naast een crashkaart met verongelukte vliegtuigen in het noord-westen van Brabant. Het museum biedt op afspraak ook rondleidingen aan groepen zoals schoolklassen waarbij de rol van onze vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog kan worden toegelicht. Meer bezienswaardigheden in de regio zijn te vinden via www.visithalderberge.com.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief