Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Halderberge wordt groene oase: 10.000 bomen onderweg!

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Het idee voor het uitplanten van 10.000 bomen in Halderberge komt uit de koker van de 57-jarige Erik Bakker. Ooit is hij zijn werkzame leven begonnen als installateur en aannemer, heeft een switch gemaakt naar yoga-coach en is daarnaast nu actief als vrijwillig bosbeheerder van met name Pagnevaart.

“Aan het opknappen van Pagnevaart heb ik, met alle plezier, veel tijd besteed,” vertelt hij. “Het binden met de natuur zie ik als een missie. De natuur loopt hard terug. Er moet wat gebeuren. Aan het Pagnevaartbos kon je je ergeren of het zelf aanpakken. Samen met enkele vrijwilligers zijn we er enthousiast wat aan gaan doen. Er zit veel energie in me en van het een komt het ander.” 

Naar het voorbeeld van Franke van der Laan die in Nederland 1 miljoen bomen wil gaan planten, borrelde bij Erik het idee op om dit, op kleinere schaal, in Halderberge te gaan doen. “Er zijn genoeg zaailingen te vinden die vaak geen overlevingskansen hebben. Het is de bedoeling dat we ze overal vandaan halen en tijdelijk op een stuk grond wat de gemeente beschikbaar heeft gesteld planten, om ze daarna de komende jaren een definitieve bestemming te geven.” Gesprekken met de gemeente leverde louter positieve reacties op. “We zijn al begonnen met het zoeken naar zaailingen en zelfs van enkele boomkwekers hebben we deze al aangeboden gekregen. We kunnen er ook niet het hele jaar mee bezig zijn. In het najaar uit de grond halen, merken en tijdelijk plaatsen. Het wordt een project voor de langere periode en tussentijds laten we het Pagnevaartbos niet los.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief