Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge/Peter Braakmann

Halderbergse bedrijventerreinen slaan handen ineen

Door: Vera de Geus Algemeen

Zes vertegenwoordigers van de bedrijventerreinen in Halderberge, de Ondernemerskring Halderberge (OKH) en de gemeente Halderberge spreken af om in 2022 te gaan samenwerken aan de opstart van Parkmanagement. De gezamenlijke ambitie is het optimaliseren van bedrijventerreinen zodat dit blijvend aantrekkelijke vestigingsplaatsen voor de huidige en toekomstige ondernemers blijven. De focus ligt op de thema’s veiligheid, uitstraling en gezamenlijke inkoop. 

Voor de ondernemers op de bedrijventerreinen zorgt het op korte termijn concreet voor: 

• Collectieve voordelen op bijvoorbeeld verzekeringen, inkoop en afvalverwerking
• Beter contact met collega-ondernemers op het eigen bedrijventerrein en de andere bedrijventerreinen
• Ondernemen vanuit een aantrekkelijke en veilige bedrijfsomgeving
• Het beter behartigen van de belangen van de lokale bedrijventerreinen naar gemeente en overige instanties.

In de opstartfase van Parkmanagement wordt het komend jaar het traject Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) opgestart en wordt onderzocht of er gezamenlijke inkoopvoordelen behaald kunnen worden. Het Keurmerk Veilig Ondernemen is voor Klaverweide in Oud Gastel al afgegeven. Daarnaast wordt een plan gemaakt voor de doorontwikkeling van Parkmanagement. De Economische Koepel Halderberge (EKH) financiert de opstartfase van Parkmanagement.

Niet geprivatiseerde bedrijventerreinen doen mee
De Ondernemers Kring Halderberge (OKH) en de gemeente Halderberge namen halverwege 2021 het initiatief om met ondernemers van de verschillende bedrijventerreinen de mogelijkheid van de oprichting van Parkmanagement te verkennen. Bedrijventerreinen die aan het project meedoen zijn de niet geprivatiseerde terreinen: Bosschendijk (Oudenbosch), De Gorzen/Oudlandsedijk (Oudenbosch), Industrieweg/Ambachtenstraat (Oudenbosch), Hoge Akker (Hoeven), Korenweide (Oud Gastel) en Klaverweide (Oud Gastel).  

Thomas Melisse, wethouder Economie: “Mooi dat ondernemers op bedrijventerreinen deze samenwerking willen aangaan! Die wens hoorde ik al in gesprek met ondernemers tijdens het opstellen van onze Economische Visie (Er zit meer in Halderberge). Versterken van die samenwerking is daarin een speerpunt. Want samenwerken loont. Het voegt waarde toe aan onze bedrijventerreinen. Daarvan profiteren we allemaal. Bedrijventerreinen zijn met parkmanagement voor bestaande en nieuwe ondernemers blijvend aantrekkelijk. Werkgelegenheid voor inwoners en gemeente, opleidingsmogelijkheden voor jeugd en een impuls voor de leefbaarheid en economie. Ondernemers en bedrijven zijn onmisbaar als lokale werkgever en maatschappelijke sponsor. Hun onderlinge samenwerking versterkt dat.”

Dankert Geene, ondernemer en voorzitter OKH: “Ik ken het klappen van de zweep op bedrijventerreinen. Ik heb het superdruk met mijn eigen onderneming, maar heb alle belang bij een schoon en veilig bedrijventerrein. Dat krijg ik alleen niet voor elkaar, maar samen wel. Ondernemers staan voor uitdagingen als: Hoe bespaar ik op energie? Hoe kunnen we samen zorgen voor een efficiëntere afvalverwerking? Waar vind ik goed personeel? Energietransitie, circulaire economie en arbeidsmarkt zijn vaak abstracte begrippen. Die worden concreet als we de kunst bij elkaar afkijken en voordeliger als we samenwerken. Ik ben blij dat we met dit convenant duidelijke stappen zetten. Er ligt nu een stevige basis om met elkaar onze bedrijventerreinen netter en veiliger te maken, met als resultaat het landelijk keurmerk veilig ondernemen.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief