Afbeelding
Foto: Samenstichting Oud Gastel

Historische lindeboom Oud Gastel tóch nog gered van kap

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Nadat de kapvergunning voor de historische lindeboom op het marktplein, na ongegrondverklaring van enkele bezwaarschriften, definitief geworden was en de gemeente daadwerkelijk tot het omzagen van de boom wilde overgaan, heeft Samenstichting Oud Gastel de boom toch nog kunnen redden. Inmiddels is hij herplant in het buitengebied bij de familie Kempenaars.

Na anderhalf jaar van intensief contact tussen Samenstichting Oud Gastel en het college van B&W van de gemeente Halderberge, leek het er tot vorige week op dat de kap van de culturele en beeldbepalende vrijheidsboom, nabij was. “Burgemeester Bernd Roks belde mij persoonlijk op om te zeggen dat de bezwaren van zowel de Samenstichting als de Heemkundekring afgewezen waren,” laat voorzitter Johan Wagenmakers van de Samenstichting Oud Gastel weten. “Daarnaast vroeg hij of wij als Samenstichting wellicht over het hout van de boom wilde beschikken om er bijvoorbeeld bankjes of hekjes van te maken. Na ruggespraak kwam bestuurslid Karel Bartelen met een ander idee: ‘vraag eens of wij de gehele boom inclusief wortels mogen hebben, dan weet ik daar wel een geschikte plek voor te vinden om deze te herplanten,” zei hij tegen mij. “Binnen vijf minuten hadden we toestemming van de burgemeester en konden we aan de slag.”

Recyclen

De contacten van Karel Bartelen in de bouwwereld kwamen daarbij goed van pas. “De raderen gingen heel snel draaien bij mij. Bijna direct had ik al een aantal partijen gevonden die op korte termijn bereid waren om mee te doen. Een goede locatie heb ik bij deze echte Gastelse familie Kempenaars aan de Noordhoeksestraat gevonden,” vertelt hij.  “Karel vertelde mij het verhaal van de boom en dat deze nu echt gekapt ging worden. Ik wilde deze ook erg graag behouden en was volgaarne bereid om deze een tweede leven te geven. Recyclen is mijn dagelijkse bezigheid,” zegt Eric Kempenaars daarop met een knipoog naar zijn recyclingbedrijf. “Bovendien zou mijn overleden vader ook gestreden hebben voor behoud en er erg bij betrokken zijn geweest. Hier bij ons kan de boom goed groeien en staat hij in een prachtige en landelijke omgeving. Ik ben blij dat de boom in elk geval voor Gastel behouden blijft.”

Adopteren

In alle vroegte werd de operatie in gang gezet, werd de boom vrijgemaakt, met een hijskraan op een dieplader gezet en getransporteerd naar het buitengebied van Oud Gastel. “Over de kosten praten we niet,” laat Bartelen weten. “We mochten de boom meenemen, maar dan wel voor eigen rekening.” De boom wordt overigens niet geschonken aan de familie Kempenaars, maar blijft eigendom van de Samenstichting Oud Gastel en daarmee van de Gastelse bevolking. “Wij adopteren als het ware deze boom, maar ben er van overtuigd dat hij hier in hele goede handen is,” voegt Kempenaars nog toe.

“Als gemeente zijn wij blij met dit initiatief van de Samenstichting, waar we dan ook graag onze medewerking aan hebben verleend. Op deze manier is de lindeboom uiteindelijk toch nog behouden,” aldus Burgemeester Bernd Roks. Een nieuwe lindeboom die de nu verwijderde vrijheidsboom, weliswaar op een andere plaats op het marktplein gaat vervangen, is door de gemeente reeds besteld. Deze zal zodra de werkzaamheden van de reconstructie dit toelaten worden geplant, om zo de herinnering aan degenen die zo hard voor onze vrijheid hebben gevochten te blijven respecteren.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief