Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Op de werkvloer bij uitvaartbegeleider Prisca: ‘Als het me niet meer raakt, dan ga ik op zoek naar ander werk’

Door: Remko Vermunt Algemeen

Prisca Rombouts-Dik werkt sinds 2018 bij Coppens Uitvaartzorg aan De Meeten in Roosendaal. Eerder werkte ze als verpleegkundige en op de Mytylschool en bij de Huisartsenpost, maar zo’n zeven jaar geleden besloot ze zich te verdiepen in de uitvaartbranche. Vier jaar geleden hakte ze de knoop door en ging ze officieel aan de slag bij Coppens Uitvaartzorg als uitvaartbegeleider.

Wat houdt je werk precies in?

Wij spreken bewust van een uitvaartbegeleider en geen uitvaartverzorger. Vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart begeleiden wij de nabestaanden. Wij helpen ze bij het organiseren van het afscheid. Je zorgt voor ze, maar je ontzorgt ze ook. In de week tussen het overlijden en het afscheid ben je de steun en toeverlaat voor de nabestaanden. Ze moeten in een korte tijd veel keuzes maken en wij begeleiden ze daarbij.

Dat lijkt me heel intensief werk.

Ja, dat is het ook. Je stapt bij mensen binnen tijdens een heel kwetsbaar moment in hun leven. Het is aan ons om in een korte tijd het vertrouwen te winnen. Samen ga je aan de slag om een mooi afscheid vorm te geven. Je hebt families die bijna  alles zelf willen regelen, maar ook families die liever zoveel mogelijk aan ons overlaten. Beiden is prima. Soms is het ook gewoon belangrijk om een luisterend oor te bieden en tijd voor ze te maken.

Kan je ons meenemen in hoe een dag voor jou eruit ziet?

Een dag is bij ons nooit hetzelfde. Meestal beginnen we wel om 09.00 uur met een kort overleg. Wie heeft wat op de planning staan? Dan wordt ook meteen bekeken wat er in de afgelopen nacht is gebeurd en die meldingen verdelen we. Ik heb bijvoorbeeld gisteren een regelgesprek gehad. Vandaag ga ik met de rouwkaart aan de slag, ga deze aan de familie laten zien en zorgen dat deze verzonden worden. Administratie, telefonische afspraken of naar een uitvaart gaan kunnen ook onderdeel zijn van een werkdag. We voeren ook nagesprekken enkele weken na de uitvaart, om te bekijken of we nog iets voor de nabestaanden kunnen doen. Die contactmomenten zijn wel onze prioriteit. Je beleeft een hele intense week met de nabestaanden en dat willen we ook mooi afsluiten. 

Geen 9-tot-5-mentaliteit dus?

Dat klopt, we werken ook in de avonduren en weekenden. Als iemand overlijdt, dan gaan we samen met 2 collega’s van het verzorgingsteam de overledene ophalen. Dan maken we vaak gelijk een afspraak om af te stemmen wanneer we langskomen voor een regelgesprek. Soms maak je hele lange dagen en je maakt rare tijden. ‘s Nachts kan de telefoon ook gewoon afgaan, dus nee, het is geen gestructureerde baan. Er zijn weken bij waarin je veel uren werkt, maar er zitten ook rustige weken tussen. Toch heb je het vaak niet door. Het werk is zo afwisselend dat de tijd voorbij vliegt.

Het lijkt me ook een emotionele baan.

Je hebt altijd met emoties te maken, dat klopt, maar het gaat vaak gepaard met een lach en een traan. Natuurlijk raakt het me wel. Als het me niet meer raakt, dan moet ik op zoek naar ander werk. Soms geven mensen je een knuffel en dan stap ik toch met tranen in mijn ogen in de auto. Dan zet ik lekker de muziek hard aan, raampje open en probeer ik het los te laten. Natuurlijk zit er ook verschil tussen mensen die overlijden na een lang ziektebed of (jonge) mensen die plots uit het leven gegrepen worden. Beiden zijn erg verdrietig voor de families, maar daar ga je toch anders mee om. Gelukkig regel ik een afscheid niet alleen, dat doe ik samen met al mijn collega’s. We zijn er voor elkaar als het nodig is en zijn een hecht team, dat is heel waardevol.

Toch wil je dit werk blijven doen?

Ja, het klinkt misschien vreemd, maar het is een heel mooi vak. Mensen denken dat ik dagelijks met de dood bezig ben, maar mijn werk is gericht op de nabestaanden. En daar haal ik heel veel voldoening uit. Het kost veel energie, maar het geeft ook veel energie. Als nabestaanden achteraf vertellen dat het precies zo was, zoals ze hadden gewild, dan is dat fantastisch om te horen. Daarvoor doe je het. Een mooi afscheid helpt bij de rouwverwerking. Na de uitvaart begint voor hen het echte leven weer en dan is het goed dat ze op een mooi en waardevol afscheid kunnen terugkijken.

Is het werk als uitvaartbegeleider iets voor jou? Kijk dan snel hier.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief