Foto: Charles Luijten

Organisatie maakt zich op voor 49ste Fietsvierdaagse Hoeven

HOEVEN - Wat was het stil tijdens het Hemelvaartsweekend 2020 en 2021 op ons Fietsvierdaagse centrum Bovendonk. Maar we mogen weer. En dit jaar bestaat de Stichting Fietsvierdaagse Hoeven 50 jaar. Dus feest. Dank aan onze deelnemers, sponsors, onze vrijwillige medewerkers en aan iedereen die het ieder jaar weer mogelijk maken om dit evenement te organiseren. En dat ze ons trouw is gebleven zijn in deze 2 moeilijke jaren.Op Hemelvaartsdag 26 mei 2022 start voor de 49ste keer de landelijk bekende Fietsvierdaagse Hoeven in het recreatiedorp Hoeven, gemeente Halderberge. Tot en met zondag 29 mei kunt u genieten van de mooiste routes die in West Brabant zijn uitgezet. We starten weer vanuit ons Fietsvierdaagse Centrum “Bovendonk”. Dit ligt in een zeer groene bosrijke omgeving. In de mooie binnenplaats van dit historische monumentale gebouw kunnen we weer heerlijk genieten bij de start van de fietstochten maar vooral bij terugkomst. De ambiance is er geweldig. Elke dag tussen 08.00 uur en 13.00 uur kunt u hier starten.


Op donderdag 26 mei, de 1ste dag wordt de Beemden route gefietst: Op deze dag wordt door de mooie natuur van Hoeven naar Etten-Leur gefietst. De tocht gaat voornamelijk door Beemden (vlak waterland) en polders. Na de eerste controle aan de haven gaat de route verder door een geheel nieuwe woningwijk die heel ruim is opgezet. Hierna rijden we door de mooie natuurgebieden “Strijpen” en “Weimeren” genaamd. Dit is een groot opengebied waar diverse vogelsoorten hun broedplaats hebben. Na de zomer start hier een project rond natuurontwikkeling. Na de controle gaan we via een prachtige gebied met weidse blikken naar het landelijk gelegen Hooge Zwaluwe. Door een poldergebied rijden we terug in westelijke richting naar Zevenbergen. Op de terugweg fietsen we door het fraaie Hoevense polderlandschap met zijn windmolens terug naar onze thuisbasis van de fietsvierdaagse “Bovendonk”.

Tekst gaat verder onder de video van Joris Wijnen. 


Op de 2de dag vrijdag 27 mei fietsen we de route die naar een voormalig uitzetter is vernoemd, de Piet Brans route: Vanuit Hoeven fietsen we langs de zuidzijde van Hoeven en komen langs het natuurpark Pagnevaart. Verder rijdend door het buitengebied komen we bij onze controlepost in Zegge. We rijden vandaag langs bos en heide maar ook langs beekdalen en laag gelegen weilanden en akkervelden. Vervolgens zetten we koers naar Nispen om daarna via het typische Belgisch landschap naar het fraaie en bosrijke gebied van Essen België te gaan. Verder door een bosrijk gebied naar de mooie landelijke omgeving van Achtmaal. Over het fietspad in het Rucphense buitengebied naar de volgende rustplaats. Het laatste gedeelte van deze route fietsen we samen met de andere afstanden door een open landbouwgebied naar het eindpunt van deze route.


Op zaterdag 28 mei wordt de Halderberge route gefietst: De route gaat door alle kernen die samen de gemeente Halderberge vormen nl. Oudenbosch, Oud Gastel, Stampersgat, Bosschenhoofd en natuurlijk Hoeven. Als organisatie proberen we zoveel mogelijk om binnen de gemeentegrenzen te blijven. Uiteraard lukt dat niet overal. Om de routes te laten “lopen”, moeten we regelmatig de grenzen over, vooral bij de 60 en 100 km. Maar dat is niet erg want ook onze omliggende gemeenten zijn bijzonder mooi. Dit jaar voor de grotere afstanden dus richting Dinteloord en achterliggende gebieden. Kijk eens op www.hartelijkhalderberge.nl hoe mooi onze gemeente is.

Op de slotdag zondag 29 mei fietsen we de Baronie route. We rijden vanaf centrum Bovendonk richting Etten-Leur. Na de 1ste controleplaats fietsen we door een mooi natuurgebied de Rith ten zuiden van Etten-Leur. Fietsuitje: Beleef de Rith. Ieder jaar wordt er op 2e Pinksterdag een Open Dag gehouden bij een zestal agrarisch gerelateerde bedrijven in het zuidelijke buitengebied van Etten-Leur. Dit gebeurt onder de noemer Beleef de Rith. Op die dag bent u op alle bedrijven van 10:00 uur tot 16:00 uur van harte welkom. De open dag is gekoppeld aan een leuke fietsroute. U kunt zelf de volgorde bepalen van de deelnemende bedrijven. www.beleefderith.nl. De 60 en 100 km maken hun extra lus deze dag in het gebied ten zuiden van Breda naar Ulvenhout en Galder. Daarna wordt gefietst door het stroom gebied van de Aa of Weerijs om via Rijsbergen weer naar aan te sluiten bij de kortere routes. Daarna huiswaarts langs het mooie buitengebied van Etten-Leur, de Pannenhoef. De Pannenhoef is een landgoed met bossen, heide, vennen moerassen en cultuurgrond. Ga hier eens wandelen. Door het buitengebied van Etten-Leur en Sprundel gaat de tocht terug naar Hoeven.


Zoals bekend kunnen de deelnemers kiezen uit 4 afstanden. Dat zijn de 25, 40, 60 en 100 km. Afhankelijk van leeftijd en conditie staat het de deelnemers vrij om de gewenste afstand elke dag opnieuw zelf te kiezen. De 25 km route is onze speciale gezinsafstand. Tijdens deze route worden de kinderen dan ook aangenaam verrast.


Er staan tijdens de Fietsvierdaagse op het binnenterrein van ons Fietsvierdaagse centrum speelkussens en er zijn tijdens deze dagen weer wisselende kinderactiviteiten. O.a. schminken, ballonnen en kinderspelen.  

      
Ook dit jaar kunt u weer inschrijven via onze site. Onder de voorinschrijvingen voor 22 mei 2022 verloten wij een fiets. Al onze routes zijn tijdens de Fietsvierdaagse beschikbaar op GPS.
Voor het overnachten kunnen onze fietsers ook dit jaar weer gebruik maken van ons “FIETSVIERDAAGSE-ARRANGEMENT” dat we met campings, bungalowparken en hotels in de omgeving hebben samengesteld.


Buiten het fietsen staat zoals altijd de sfeer en gezelligheid voorop. Volop muziek en verrassingen. Ook in 2022 mag u daar weer op rekenen. Op zondag is er een kapellenfestival i.v.m. het 25 jarig bestaan van BB Ullie. Er zijn ook braderiefeesten in het dorp met op zaterdag en zondag een braderie. Ook is er tijdens onze fietsvierdaagse een kermis in het dorp.

Voor inlichtingen kan men contact opnemen met:
STICHTING FIETSVIERDAAGSE HOEVEN 0165 504848
www.fietsvierdaagse-hoeven.nl info@fietsvierdaagse-hoeven.nl
Tot ziens op Hemelvaartsdag 26 mei 2022 in het Fietsvierdaagse Centrum te Hoeven.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief