Een compleet verraste Ineke Konings met haar familie en het Gastels protocol. FOTO'S VASTELAOVEDZOTTE
Een compleet verraste Ineke Konings met haar familie en het Gastels protocol. FOTO'S VASTELAOVEDZOTTE

Leutpakket voor Vastelaovedzot Ineke Konings

Door: Vera de Geus algemeen

OUD GASTEL - De aftrap van het leutfeest in het Vastelaovedzottelaand is met de traditionele uitreiking van het allereerste leutpakket gedaan. Deze ging dit jaar naar de compleet verraste Ineke Konings. Volgens voorzitter Johan Wagenmakers een meer dan terechte keuze.

DOOR VERA DE GEUS


Vanaf 1996 wordt jaarlijks de eerste 'leutceedee' uitgereikt aan prominente Gastelse feestvierders, die op carnavalsgebied hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Dit jaar was de 23e keer dat deze uitreiking plaatsvond, waarbij de cd inmiddels door een leutpakket is vervangen.

Shaken

Een zichtbaar compleet verraste Ineke Konings - "Ik stond gewoon te shaken" - deed nietsvermoedend haar voordeur open, waarna het 'passe en
meete' was om het gehele gezelschap een plekje in haar woning te kunnen verschaffen.

Bouwen
In zijn woordje legde stichtingsvoorzitter Johan Wagenmakers uit waarom Ineke een bijzondere plaats in het Gastels carnaval inneemt. "Zij is een echte authentieke Vastelaovedzot, geboren en getogen hier in Gastel, heeft het carnaval met de paplepel meegekregen en was vanaf haar jeugd al graag bij de leut. Ze bouwt al jarenlang actief mee, samen met haar partner Hans, aan de wagen van D'un Assiebak. Daarnaast zorgt ze er mede voor dat er tevens een loopgroep van die wijk aan de optocht meedoet. En als dat om wat voor reden dan ook een keer niet lukt, dan loopt ze toch gewoon als enkeling mee", zegt hij.

Klompen
"Verder verricht zij allerlei hand-en spandiensten voor de wijkvereniging, bezorgt de carnavalskrant, verkoopt cd's en houdt plakboeken bij," vertelde de voorzitter verder. "Zijn er te weinig acts bij het Gastels Swarree, dat roept ze als eerste: 'zet mij er maar bij, dan verzin ik nog wel iets'. Omdat ze toch nog wat tijd en energie over heeft is ze de laatste jaren ook betrokken bij het ontwerp en maken van het veldteken.Kortom ze is veelzijdig, creatief en sociaal betrokken.Met de leutdagen zelf kom je haar in veel hoedanigheden en creaties tegen, daarbij vaak ook nog eens lopend op klompen. Kan het nog oorspronkelijker?", besloot Wagenmakers die in zijn praatje ook nog stil stond bij de de onlangs overleden oud-stichtingsvoorzitter Jos Lambregts, die in 1996 de eer te beurt viel de allereerste cd in ontvangst te nemen.

Artstikke leutig
Uit handen van Prins Ad en Nar Rico kreeg Ineke daarna het allereerste leutpakket, met bijbehorend bloemetje uitgereikt, waarna het gezelschap op de tonen van het carnavalslied van Wor dut Verschil spontaan de polonaise inzette. "Artstikke leutig," was de eerste reactie van Ineke nadat ze bekomen was van de schrik. "Ik hoorde wel wat geroezemoes buiten, maar sloeg daar geen acht op. Nadat de muziek begon te spelen en er keihard aangebeld werd, dacht ik 'die moeten hier zijn', lacht ze. "Ik ben er gewoon ondersteboven van." Partner Hans en de kinderen Anki, Lieke, Merijn en zijn vriendin Megan, werden ook bij de festiviteiten betrokken. 

Leutartikelen

De wijkverenigingen hebben de carnavalskrant in hun eigen wijken in de brievenbus gestopt. 'De Vastelaovedzot' staat dit jaar weer bol van de leutige artikelen en vaste ludieke rubrieken. Prins, nar en gevolg zijn zaterdag met de leutkar door een groot aantal straten van 't Vastelaovedzottelaand gereden om leutartikelen te verkopen en te collecteren voor het kindercarnaval. Niemand gezien of niemand aan de deur geweest? Zolang de voorraad strekt zijn leutartikelen en krant nog verkrijgbaar bij de Martwienkel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief