Wie komt op de vierde donderdag van de maand deze damesgroep versterken?
Wie komt op de vierde donderdag van de maand deze damesgroep versterken? (Foto: Privébezit )

Gastelse kookclub zoekt vrouwelijke aanwas

  algemeen

OUD GASTEL – Iedere vierde donderdag van de maand kookt Marie-José van Hest samen met een achttal dames de heerlijkste zesgangenmenu's in de professionele keuken van Cuisine Culinaire Nederland, afdeling West-Brabant. De vereniging die dit jaar haar 40-jarige jubileum viert, komt drie tot vier dames tekort.


DOOR ELS ROMMERS

"Onze leden komen uit de gemeente Halderberge, Roosendaal, Etten-Leur, Rucphen en zelfs uit Bergen op Zoom", vertelt Marie-José die binnen haar groep de rol van sous-chef vervult. "Inmiddels zijn er 5 damesgroepen, maar tot 2002 waren er enkel herengroepen", geeft ze te kennen. Ray Hubens, de voorzitter van CCN, afdeling West-Brabant, die speciaal voor de gelegenheid is aangeschoven, springt hierop in. "Vroeger ging het er hier sowieso heel anders aan toe. Het was behoorlijk elitair met betrekkelijk hoge contributies en er moest 'proefgekookt' worden voordat men toegelaten werd."

Gastvrij
"Dat is niet meer zo", verzekert Marie-José. "Wel mag je drie keer proberen, voordat je lid wordt. Het moet natuurlijk wel klikken met de rest van de groep." Bang dat dit niet zo zal zijn, is Marie-José echter niet. "Wij zijn heel gastvrij en nemen iedereen gemakkelijk in ons midden op. Ons nieuwste lid voelde zich onmiddellijk thuis bij ons, dus dat zegt genoeg. Hoewel ik ervaar dat wij dames het koken serieuzer nemen dan de mannen, gaat het ons niet om de prestatie. Wel om de gezelligheid. Ondertussen gaan we stiekem toch behoorlijk gedisciplineerd te werk. Kunnen koken is niet noodzakelijk, een klein beetje interesse wel, natuurlijk. De kennis en ervaring volgen dan vanzelf."

Fouten maken mag!
Wie de maandmenu's op de website www.ccnafd-westbrabant.nl leest zou er toch lichtelijk geïntimideerd door kunnen raken. Een Toscaanse muffin met verse tomaten coulis, bouillabaisse, tartaar van rode biet met coquilles Saint-Jacques en een Torta Putana bijvoorbeeld maak je niet iedere dag. "Alle menu's worden uitgeschreven, toegelicht en tijdens het koken krijg je professionele begeleiding", zegt Marie-José geruststellend. "Bovendien werk je samen aan één gang. Natuurlijk gaat niet alles altijd in één keer goed, maar we maken allemaal fouten, niemand uitgezonderd. Om 09.30 uur beginnen we met de bespreking van het menu, daarna gaan we aan de slag. Rond 15.30 uur nemen we met een goed gevulde buik en weer een ervaring rijker afscheid van elkaar."

Gevarieerde maandmenu's
Niet alleen de damesgroep van Marie-José heeft versterking nodig, ook de damesgroep die op de eerste woensdag van de maand kookt, kan nieuwe leden gebruiken. "Heren zijn overigens ook welkom", benadrukt de voorzitter. "De open sfeer waarover Marie-José net sprak, geldt voor alle groepen. Leeftijd, afkomst of achtergrond doen er niet toe. Niets moet, veel mag. Omdat we de menu's zo gevarieerd mogelijk willen houden, is het wel fijn als je bereid bent om alles te eten. Een keer vegetarisch koken is bijvoorbeeld leuk, maar niet iedere maand. De meeste herengroepen koken overigens 's avonds. We starten om 18.30 uur en sluiten rond 23.30 uur af. Dan hebben we heel wat afgelachen, heerlijk gegeten én een lekker wijntje gedronken."

Open dag
"Vanwege ons 40-jarig bestaan, houden we een open dag op 27 mei vanaf 14.00 uur. Iedereen kan dan letterlijk en figuurlijk een kijkje nemen in onze keuken", nodigen Ray en Marie-José belangstellenden uit. "Graag laten we dan ons goed geoutilleerde pand zien. En het wordt nog beter, want tijdens het zomerreces wordt er een nieuw kookeiland met 12 pitten, een frituur en een bakplaat geplaatst. Inmiddels hebben we ook alle verlichting vervangen door ledlampen, zodat we het milieu sparen. Want als vereniging hebben we ook een maatschappelijke taak, vinden we." 

Wil je je vóór 27 mei al aanmelden? Graag! Stuur dan een email naar info@ccnafd-westbrabant.nl of bel naar 0165-513012. Je bent meer dan welkom! 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief