Zijn muzikaliteit kan Jan uitstekend kwijt in het orgelspel. FOTO'S ELS ROMMERS
Zijn muzikaliteit kan Jan uitstekend kwijt in het orgelspel. FOTO'S ELS ROMMERS (Foto: Els Rommers)

Jan van den Berg blij verrast met lintje

  algemeen

OUD GASTEL – Tijdens de lintjesregen werden dit jaar acht Halderbergenaren verrast met de komst van de burgemeester die het speldje persoonlijk uitreikte en ieder van hen bedankte voor hun belangeloze inzet. Iedere week zetten we één van de gedecoreerden in de spotlights. Deze week leest u over alle vrijwilligerswerk dat de 75-jarige Jan van den Berg in ruim een halve eeuw heeft verricht.


DOOR ELS ROMMERS

Meteen bij het betreden van de woonkamer van Gastelaar Jan van den Berg wordt duidelijk dat muziek een prominente rol speelt in zijn leven. Tegen de ene wand staat een piano, schuin daartegenover een orgel. "Die heb ik zelf in elkaar gezet", vertelt hij. "Maar sinds kort is het klavier kapot en ik weet niet of ik dat zelf nog gerepareerd krijg." Al in zijn tienerjaren begon Jan met pianospelen. "In 1965 kwam er een vacature voor een organist in de Laurentiuskerk", blikt Jan terug. "Pastoor Van Dam vroeg of ik interesse had. Daar ben ik op ingegaan. Als drukbezet winkelier moest ik wel steeds vervanging in de zaak regelen, maar mijn moeder was altijd bereid in te springen en later kreeg ik personeel."

Orgelcultuur
Speelde Jan vijftig jaar geleden nog iedere zondag tijdens de kerkdienst, nu is dat nog ongeveer twee keer per maand. "Vroeger werden er jaarlijks minstens 70 huwelijken in de kerk ingezegend, tegenwoordig praktisch geen meer. Diezelfde terugloop zie je bij uitvaarten. De tijden veranderen", zegt Jan nuchter. "De meeste organisaties waar ik voor speel, worden geleid door zeventigers en tachtigers. Dat houdt een keer op, natuurlijk. Maar zo lang het kan, ga ik ermee door. Zo speel ik ook tijdens het jaarlijkse triduüm in Gastel en neem ik als organist deel aan bedevaartreizen naar het Duitse Kevelaer. Daar geniet ik enorm van. Niet omdat ik nou zo gelovig ben", bekent hij, "maar omdat er in Duitsland nog mechanische orgels zijn. Die brengen namelijk een prachtig geluid voort."

Carnavalsoptocht
Jan is tevens twee jaar lang de organist van het zangkoor van Blankershof geweest. "Op een gegeven moment waren er nog maar een paar leden over en hief de vereniging zichzelf op", legt Jan uit. Tot zover zijn lijst van verdiensten als organist, maar Jan had en heeft nog veel meer in zijn mars. Zo is hij heel wat jaren jurylid van de Gastelse carnavalsoptocht geweest. "Die taak nam ik heel serieus, want de deelnemers waren ontzettend fanatiek en de uitslag was voor hen heel belangrijk", vertelt Jan hierover. "Verder heb ik nog tien jaar gecollecteerd en ben ik bestuurslid geweest van de Gastelse Ondernemersvereniging."

Rondleidingen
Ook heemkundekring Het Land van Gastel mag al 21 jaar een beroep doen op Jan. "Daarvan ben ik 15 jaar secretaris geweest. Eén van de leukste dingen die ik nu doe bij de heemkundekring is het lesproject Jet en Jan voor basisschoolleerlingen. Ik ontvang ze, geef uitleg en zorg dat alles goed verloopt. Eigenlijk breng je daarmee het verleden dichterbij", zo ervaart Jan. "Kinderen beseffen ineens hoe luxe wij nu leven. Vaak weten ze niet dat er 100 jaar geleden nog geen stromend water of elektriciteit was. Wel dat er toen nog geen iPads en mobieltjes waren", laat hij er lachend op volgen." In het verlengde hiervan geeft Jan eveneens rondleidingen in het Mastboomhuis, waar vooral senioren teruggaan in de tijd. Jan heeft Henry Mastboom meermalen gesproken. "De man intrigeerde mij. Hij was multimiljonair, maar te gierig om geld uit te geven aan kleding. Liever droeg hij versleten jasjes en gestopte sokken."

Mantelzorg
De lijst van vrijwillige taken zou niet compleet zijn zonder de vernoeming van de mantelzorg die Jan jarenlang verleend heeft aan zijn moeder en tante. Dat hij voor zijn inzet een lintje heeft gekregen, waardeert hij zeer. "Maar er zijn nog zoveel mensen zijn die een lintje verdienen", vindt Jan. "Een leven zonder vrijwilligers kan volgens mij ook helemaal niet"

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief