Groot feest voor Piet en Toos Vergouwen uit Hoeven die maar liefst 65 jaar getrouwd zijn. FOTO PAUL VERGOUWEN
Groot feest voor Piet en Toos Vergouwen uit Hoeven die maar liefst 65 jaar getrouwd zijn. FOTO PAUL VERGOUWEN (Foto: Familie Vergouwen )

Echtpaar Vergouwen viert briljante bruiloft

  algemeen

BOSSCHENHOOFD - Groot feest voor Piet en Toos Vergouwen uit Hoeven. Ze zijn maar liefst 65 jaar getrouwd en dat werd gevierd! "Ons geheim is simpel. Het is een kwestie van geven en nemen, in goede en slechte tijden. Ook bij ons was het in het verleden niet altijd rozengeur en maneschijn. En zelfs nu zijn we het nog niet altijd met elkaar eens. Dat hoort erbij. Maar je moet genieten van elkaar zo lang het kan, voor je het weet is het voorbij", zei Toos al eerder tegen de Bode.


Toos, geboren en getogen in het Limburgse kerkdorpje Hunsel, emigreerde al op haar achttiende naar Brazilië. "In Nederland was de Tweede Wereldoorlog toen net afgelopen. Er was weinig werk. Dus besloten mijn ouders een nieuw bestaan op te bouwen in Brazilië. We kwamen daar terecht in een Nederlandse boerenkolonie bij de stad São Paulo. Het was één grote wildernis, een compleet andere wereld", aldus Toos.

Militaire dienst

Piet vertrok een jaar later naar het Zuid-Amerikaanse land. "Ik was toen net gekeurd voor militaire dienst. In eerste instantie werd ik afgekeurd omdat ik te klein was, maar na een herkeuring mocht ik toch door. Maar juist op dat moment kreeg mijn vader lucht van wat er allemaal gebeurde in Brazilië. Ik werd alleen vooruitgestuurd om te kijken hoe het daar was. Later is heel de familie overgekomen. Van de militaire dienst is dus uiteindelijk niks terecht gekomen", zegt hij.

Kapsalon in São Paulo

Toos, die komt uit een gezin van negen kinderen, begon in São Paulo haar eigen kapsalon. "Dat was natuurlijk een hele onderneming. Op die manier heb ik ook de taal geleerd. Later werd ik ook vaak gevraagd om met Nederlanders mee naar het ziekenhuis te gaan om alles te vertalen. Het was in die beginperiode goed toeven in Brazilië. Eens in de zoveel tijd was er bijvoorbeeld ook een feestje of een dansavond. Op zo'n avond ben ik Piet tegen het lijf gelopen. Ik vond het meteen een mooie jongen. We hebben gedanst en de rest ging daarna eigenlijk vanzelf", aldus Toos.

Grimmig

Maar na verloop van tijd werd de sfeer in de boerenkolonie steeds minder. "Er ontstonden op den duur twee verschillende kampen. Een rijk en een arm kamp. Zoals nu ook vaak het geval is, draaide het allemaal om geld. De sfeer werd grimmiger. Toos en ik dreigden uit elkaar te worden getrokken. Toen hebben we besloten om te trouwen. Dat moest snel gebeuren. Een echte bruiloft of een feest hebben we daarom nooit gehad. Laat staan een huwelijksreis. Het was allemaal heel primitief", herinnert Piet zich nog.

Familie

In 1965 keerden Piet en Toos, die vier kinderen hebben, terug naar Nederland. "We hebben het eigenlijk voor onze kinderen gedaan. We dachten dat zij in Nederland een betere toekomst zouden kunnen opbouwen. Daarnaast waren er in Brazilië nog geen sociale voorzieningen. Het was een moeilijke beslissing. We hadden daar een mooie tijd gehad en bijna al onze familie bleef daar. We zijn daarna nog vaak terug geweest, we zijn nog steeds helemaal dol op Brazilië", zegt Toos.

Achterkleinkinderen

Van 1966 tot enige tijd geleden woonde het stel in de Oranjestraat in Bosschenhoofd. Nu wonen Piet en Toos in de Kroonestede in Hoeven. Ze hebben vijf achterkleinkinderen; Rachel, Mike, Liv, Jada en Rodé, kleinkinderen met partners Vannessa en Benny, Dave en Laura, Janny en Erik, Stevy en Tygo en Stan en Tessa. Kinderen en partners Lou en Yvonne, Paul en Leny, Patrick en Petra en Brigitte en Peter.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief