Fotograaf Wim Hansum maakt indrukwekkende foto's die op het netvlies blijven hangen. FOTO ELS ROMMERS
Fotograaf Wim Hansum maakt indrukwekkende foto's die op het netvlies blijven hangen. FOTO ELS ROMMERS

Fotograaf Wim Hansum genomineerd

Door: Els Rommers Algemeen

HOEVEN – Op 6 oktober wordt in Fidei et Arti bekend gemaakt wie de Halderbergse Cultuurprijs van 2018 wint. Genomineerden zijn fotograaf Wim Hansum, kunstschilder Arie Onnink en Stichting Arboretum Oudenbosch. In september kan er op deze kandidaten gestemd worden via www.halderberge.nl. Iedere week zetten we één van hen in de spotlights. Deze week vertelt Wim Hansum over zijn passie voor fotografie.

Na een ferme handdruk en een vriendelijke begroeting begint Wim vol vuur over zijn liefde voor de fotografie te vertellen. "Al in mijn studietijd was het een hobby van mij", blikt hij terug. "Ik richtte een fotoclub op mét een donkere kamer, want destijds werd alles nog analoog afgedrukt."

Fotografievirus

Het fotografievirus kreeg hem zozeer te pakken dat hij zich een aantal jaren geleden aanmeldde bij de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout, samen met zijn echtgenote die in 2013 nog genomineerd was voor de Cultuurprijs vanwege haar prachtige schilderwerken. "Anneke heeft zich verdiept in de grafiekkunst", zegt Wim. "Mijn eerste studiejaar stond volledig in het teken van analoge fotografie. Je leert dan wel drie keer na te denken voor je een foto afdrukt."

Beeldtaal

"Pas daarna ontwikkel je de zogenaamde beeldtaal. Twee jaar geleden ben ik tegelijkertijd met Anneke afgestudeerd en nu zijn we allebei bezig met onze specialisatie. Ik geniet enorm van de opdrachten die ik toegewezen krijg. Heel speciaal vond ik de portretten die ik heb gemaakt van Rwandese kinderen die door Belgische gezinnen zijn geadopteerd. Een prachtige reeks! Soms kost het dagen om een paar echt goede foto's te hebben. En in een jaar schiet je maar twee of drie perfecte foto's."

Verstilde levens

Dat vraagt om een nadere toelichting. "In een perfecte foto klopt alles: compositie, belichting, kleuren, lijnenspel, enzovoorts", legt Wim bevlogen uit. "Die zorgt voor chemie tussen foto en kijker, waardoor het beeld op het netvlies blijft plakken. Woordeloos vertelt die het verhaal dat de fotograaf heeft vastgelegd. Mijn streven is om dat aantal op te schroeven naar vier of vijf foto's per jaar. Dan ben ik een gelukkig mens. Verder wil ik me blijven ontwikkelen en zo breed mogelijk. In een hokje gestopt worden, wil ik niet, maar ik heb wel een voorkeur voor verstilde levens, niet te verwarren met stillevens."

Exposities

Wim toont een aantal voorbeelden. Eén daarvan, zijn examenopdracht, is een foto geïnspireerd op het wereldberoemde schilderij Nighthawks van Hopper, waarmee hij de examinator imponeerde. "Ik was vreselijk nerveus maar toen hij zei dat het net een schilderij leek, wist ik dat het goed zat", grijnst Wim. Zijn kennis en ervaring deelt hij graag met anderen. Zo gaat hij na afronding van zijn studie cursussen geven. "En Anneke en ik willen meer gaan exposeren. Laatst hebben we een pop-up-expositie gehouden met ons beider werk dat met elkaar gecombineerd de kunstbeleving naar een hoger niveau tilde. In het weekend van 8 en 9 september houden we een expositie bij ons thuis met de schilderwerkgroep van Anneke en keramiek en beelden van Fiet van Nijnatten."

Diepere lagen

"Fotografie daagt mij uit", verklaart Wim. "Als ik fotografeer vergeet ik alles om me heen, inclusief mijn drukke baan als marketing-developmentmanager. Als iemand zegt dat er emotie uit een foto spreekt, is dat voor mij niet genoeg. Dat wordt te gemakkelijk gezegd, vind ik. Er kunnen nog zoveel diepere lagen vastgelegd worden. Voor mijn gevoel heb ik nog een hele reis af te leggen, dus dat ik nu al genomineerd ben, verbaast me eerlijk gezegd, maar maakt me ook trots."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief