Tweede Kamerlid Antoniu Arts, Zouaaf, onder-luitenant.
Tweede Kamerlid Antoniu Arts, Zouaaf, onder-luitenant. Foto: G.v.d.Heijde

Zouavenmuseum heeft bijzonder schilderij in langdurige bruikleen

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Het Zouavenmuseum heeft een schilderij van Zouaaf Antonius Henricus Arnoldus Arts, roepnaam Antoine, in langdurige bruikleen. Geboren op 20 april 1845 in Arnhem en overleden op 31 maart 1926 te Tilburg.

Voordat hij zich aanmeldde bij het Zouavencommité te Brussel was hij kassier bij een grote bankinstelling in zijn geboortestad. Op 10 oktober 1866 werd hij pauselijke zouaaf waarna hij in 1867 werd bevordert tot korporaal en daarna tot sergeant - fourier. Op 2 mei 1868 werd hij bevordert tot onder - luitenant. Hij was betrokken bij het beleg en de val van Rome op 20 september 1870. Hij had diverse onderscheidingen; Zilveren Mentana kruis, de gouden medaille Bene Merenti en Ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote.

Geen staatsburger meer

Omdat hij dienst had genomen in "vreemde krijgsdienst", zonder vooraf toestemming te hebben gevraagd aan Koning Willen III, had hij zijn Nederlandschap verloren. Terug in Nederland heeft hij dit weer aangevraagd en betaalde hiervoor zeventig gulden, een fors bedrag in die tijd. Uiteindelijk ging het hem verder voorspoedig. Hij werd in 1877 hoofdredacteur van De Kruisvaan, het wekelijkse orgaan van de Zouavenbond St. Bonifacius. In 1878 richtte Arts een eigen drukkerij op in Tilburg. Hij was ook de oprichter van de Nieuwe Tilburgse Courant in 1879 en in 1898 van het Tilburgs Dagblad. Beide couranten werden uiteindelijk samengevoegd.

Bestuurlijke en politieke betrokkenheid

Vanaf 1896 tot 1913 was hij lid van de gemeenteraad van Tilburg. Van 1901 tot 1922 was hij lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Hij is de eerste voorzitter van het in 1902 opgerichte R.K. Journalistenkring geweest. Antoine Arts was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Ridder in de militaire Orde van St. Gregorius. Op 31 maart 1926 overleed hij in Tilburg.

Het schilderij

De achterkleinzoon van Arts verhuist naar Spanje en wilde het schilderij achterlaten in Nederland. Het Zouavenmuseum was daarvoor de beste plaats. Met de achter-achterkleinzoon van Arts is een langdurige bruikleen overeenkomst aangegaan waarbij niet wordt uitgesloten dat het schilderij een definitieve plek krijgt in de collectie. Het schilderij is in het Zouavenmuseum te bewonderen. (bron Zouavenmuseum en Wikepedia)



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief