Afbeelding
Foto: Claudia Koole

"Als ik iets wil, moet ik het zelf doen realiseerde ik mij."

Door: Claudia Koole

OUD GASTEL - Op 3 november 2017 stond de dood aan de deur bij Liesbeth van Merrienboer uit Oud Gastel. Exact een jaar later is Ferlies een formeel feit. Hoewel deze naam fonetisch verwijst naar het verlies, was deze al bekend bij leven van haar man Ferdy. Hij heeft de naam zelfs bedacht.

De naam Ferlies bestond al vóór het overlijden van Ferdy van Merrienboer

DOOR CLAUDIA KOOLE

Ze stond aan de grond genageld toen ze het bericht ontving dat haar man Ferdy van Merrienboer was overleden. Na zijn motorongeluk eind oktober 2017 werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Een aantal dagen later werd hij geopereerd. Liesbeth van Merrienboer deed haar dagelijkse dingen thuis en wachtte op zijn terugkeer. In plaats van zijn herstel en terugkeer moest ze plots zijn begrafenis gaan regelen. Er waren onverwachte complicaties opgetreden tijdens de operatie. "In het begin ben ik heel boos geweest op de arts die mij het nieuws vertelde. Ik denk dat je op zo'n moment een boeman moet hebben", vertelt ze.

Samensmelting

In die weken erna wist ze al dat ze iets anders moest gaan doen. Liesbeth: "Ik ben toen krampachtig gaan zoeken. Ik wilde iets anders gaan doen, maar wist niet wat. In januari van dit jaar wist ik het opeens. Het bestond namelijk al. Ferdy had de naam zelf bedacht. Ferlies was eerst ons e-mailadres." De naam is een samensmelting van Ferdy en Liesbeth, als een eeuwige verbintenis die bij het ontstaan van de naam niets met verlies of overlijden te maken had. "Nee, dat was helemaal niet aan de orde", zegt Liesbeth. "Maar ik had het toen binnen een week voor ogen. En als ik iets wil, moet ik het zelf doen realiseerde ik mij. Dat was een hele grote stap. Voorheen deden we veel samen."

T-shirts

Dat gaan doen vertaalde zich in een naaiatelier om met materialen van overleden dierbaren te gaan werken. "Vroeger, zo'n 20 jaar geleden ofzo, heb ik weleens een deken gemaakt. Dat is alles. Ik had eigenlijk nog nooit genaaid, maar ik wist gewoon dat ik het zou kunnen. De spreuk van Pipi Langkous past wel bij mij: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan", lacht Liesbeth. Nu maakt ze prachtige en keurig genaaide attributen van kleding van haar man Ferdy. Als makelaar droeg hij veel overhemden. "Ik heb daar mooie kussens van gemaakt." Onder de patchwork deken die ze maakte van zijn t-shirts zit ze regelmatig. "Die t-shirts had hij veel. Het is typisch iets van Ferdy, want in de winter droeg hij altijd t-shirts. Ik vind het niet erg om in zijn kleding te knippen. Het is iets van hem waar ik echt onder kan gaan zitten of iets mee kan doen. Zo heb ik ook een kussen gemaakt van een fleece sweater van hem. Van zijn rouwlint heb ik mooie windlichten gemaakt."

Schoenen

Een aantal maanden na het overlijden overleed een van de honden Roos. Ferdy dolde weleens met hun honden die hem zo dierbaar waren. Liesbeth: "Als we gingen wandelen en we dronken ergens wat, dan smeerde hij bijvoorbeeld slagroom over een neus. Thuis kregen ze gewoon hun eten, maar als we weg waren werd er voor hen stokbrood besteld. Van Roos haar tuigje heb ik een rand gemaakt aan een fotolijstje." De foto van Ferdy en Roos is tekenend voor wie Ferdy was. Hij maakte graag grapjes. In meer dingen viel Ferdy op volgens Liesbeth. "Zo had hij een paar schoenen waarbij hij de kleur veters niet kon kiezen. Hij had oranje en gele veters. Toen koos hij ervoor om in iedere schoen een kleur veter te doen. De opmerkingen die hij erover ontving, die vond hij prachtig."

Stralen

Liesbeth heeft veel steun aan haar vrienden Gina, Marco, Gonda, Corné en twee collega's Patricia en Angela. "Mijn vader is er ook altijd voor mij", laat ze weten. "Het is eigenlijk een groot toeval dat Ferdy begraven ligt naast mijn vader zijn vrouw uit zijn eerste huwelijk. Dat is zo typisch. Het is een plek waar ik als kind al kwam. En nu ligt Ferdy daar ook begraven. Vanuit mijn huis kijk ik op de begraafplaats." Met Ferlies hoopt ze anderen te kunnen helpen. Haar collega's zien dat het goed is waar ze mee bezig is. Ze zeggen: "Liesbeth straalt weer als ze met Ferlies bezig is." Vanuit haar verlies en verdriet weet ze inmiddels anderen te steunen: "Sta open voor je verdriet en omarm je herinneringen. Dan kun je weer openstaan voor nieuwe dingen." [l]

Ferdy maakt een grapje bij hond Roos die een aantal maanden na zijn overlijden overleed


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief