Kleine Speelplaats. FOTO J.J. VAN MELLE
Kleine Speelplaats. FOTO J.J. VAN MELLE Foto: J.J. van Melle

Gidsen exposeren fotoboek uit 1906 in Kapel

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - De Gidsen van Saint Louis hebben het fotoboek Souvenir Institut St. Louis Oudenbosch in bruikleen gekregen. Dat is een uitgave uit 1906 met tientallen zwart wit foto’s van het Jongensinternaat Saint Louis. De Gidsen hebben de mooiste foto’s gescand en ingelijst. Zij exposeren het boek en de foto’s in de Kapel van Saint Louis. De expositie is vanaf zondag 16 december toegankelijk voor publiek.

In 1906 gaf de Congregatie der Broeders van de Heilige Aloysius van Gonzaga, beter bekend als de Broeders van Saint Louis, opdracht om het boek Souvenir Institut St. Louis Oudenbosch samen te stellen. Dat boek bevat foto’s van het leven op en rondom het jongensinternaat Instituut Saint Louis. De foto’s zijn gemaakt door de bekende fotograaf Jannis Jacobus van Melle (1829-1911). De Franse naam van het internaat en van het boek zijn geen toeval. In die tijd was de voertaal van het ‘institut’ namelijk Frans. De leerlingen waren ‘pensionaires’ en de speelplaats heette ‘cour’.

Alle pensionaires die in die tijd Saint Louis verlieten kregen een exemplaar van het fotoboek mee. Zo konden zij herinneringen ophalen aan hun tijd op Saint Louis. Veel van wat op de foto’s is te zien is herkenbaar. Denk aan de Grote en Kleine Speelplaats en de Kapel. Maar ook de Schaatsenbaan (nu vijver van het Arboretum) en het kerkhof. Minder herkenbaar, maar nog wel aanwezig, zijn bijvoorbeeld de Grote Sociëteit (nu moskee); Villa Albano (het latere clubgebouw van Voetbalvereniging Oudenbosch). Enkele gebouwen zijn in de loop der tijd verdwenen, zoals Herberg De Drie Koningen waar de Broeders in 1840 hun congregatie en internaat stichtten. Ook Huize Hembroeck bestaat niet meer. Daarvoor verrees in 1923 de voorbouw van Saint Louis. En de oude Infirmerie werd in de jaren dertig vervangen door een moderner ziekenhuis (nu Herbergier).

De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke woensdagmiddag en zondagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur open voor publiek. De Kapel is op dezelfde tijden ook Eerste en Tweede Kerstdag geopend. De toegang is gratis. Wilt u meer weten? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief