Drie kruiken en één fles herinneren aan de brouwers van de familie Mastboom. FOTO KEES RADEMAKERS
Drie kruiken en één fles herinneren aan de brouwers van de familie Mastboom. FOTO KEES RADEMAKERS Foto: Kees Rademakers

Heemkundekring 'Het Land van Gastel' brengt een verrassend jaarboek uit

Sport en vereniging

OUD GASTEL - Op zaterdag 5 januari wordt van 14.00-17.00 uur het eerste exemplaar van Jaarboek 2018 door Leo van Leengoed, de voorzitter van Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’, officieel overhandigd aan wethouder Hans Wierikx van de Gemeente Halderberge.

De publicatie van een jaarboek is voor Heemkundekring ‘Het Land van Gastel’ een belangrijke gebeurtenis. In de loop van het jaar worden plannen gemaakt en wordt uitgezien naar interessante onderwerpen. De redactie dient over een speciale antenne beschikken bij de keuze voor geschikte artikelen voor het jaarboek. Zo leidde een kopje koffie met senior-lid Julia Smoor tot een bijzonder artikel. Haar vader Piet Smoor heeft tijdens zijn verblijf in Nederlands-Indië persoonlijk contact gehad met toen nog vrijheidsstrijder Soekarno. Bij het redigeren van een artikel over Rinus Hagenaars van Piet Peeters bleek dat Piet Smoor door Gastelaar Kees Aarssen bij zijn aankomst in Nederlands-Indië van de boot werd gehaald. Kees was kort daarvoor samen met collega-onderwijzer en dorpsgenoot Marinus Hagenaars ook naar Nederlands-Indië was gereisd.

Dat er ook Mastbomen waren die bier hebben gebrouwen was bekend, maar niet dat daarvan sporen waren terug te vinden ons het Dorpsmuseum. Lees daarover in een speciale bijdrage. Een foutje in het eerste boekje van Gastels Trots was aanleiding voor Rien Voorbraak even binnen te lopen in ‘In de Drie Snoeken’. Dat foutje was snel hersteld, maar het enthousiasme van Rien over de accordeon van Ome Louis werd op papier gezet in een boeiend artikel over een deel van de familie Voorbraak. Niet gepland was het artikel dat eindredacteur Kees Rademakers schreef over “Opkomst en ondergang van Nieuw Gastel en de verschrikkingen van de Tachtigjarige Oorlog”. Dit was weer een lange spin-off van een korte bijdrage die hij schreef voor de site van Erfgoed Brabant ter herinnering aan de Tachtigjarige Oorlog.

Behalve een geheel eigen krant over de jaren 1904 en 1905 schreef Richard Tak een uitgebreid artikel over het leven van de Gastelse patriciër Dr. Dautzenberg. Met gebruikmaking van enige foto’s van de familie Schreuder wordt het huis waarin hij woonde in een apart artikel beschreven.

Zeer lezenswaardig is het verhaal: “Gorie Roozen, een kerel!” dat Walter van Merrienboer schreef over zijn heeroom. Na lezing van zijn artikel zal elke lezer het eens zijn met deze kwalificatie. Petje af ook voor het zeer persoonlijke verhaal dat Bernard Musters schreef over zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Door de opzet van zijn artikel, is dit zowel een stukje familiegeschiedenis als een beschrijving van de gebeurtenissen die Bernard als jong kind meemaakte.

Marius Broos vervolgt zijn beschrijving van de betekenis van de tram voor Gastel met een tweede deel. Hij doet dat in een zeer doorwrocht en prachtig geïllustreerd artikel. Frans van Merriënboer vertelt over de installatie van Burgemeester Hofland, zeer kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In een speciale bijdrage herdenkt van Piet Peeters enige oud-leden van de heemkundekring die in de loop van 2018 zijn overleden. Ook wijdt hij een kort artikel aan het 65 jarig priesterfeest van Pfarrer Rinus Speek. Het jaarboek sluit af met een overzicht van de aanwinsten van het museum en de activiteiten van de heemkundekring gedurende het afgelopen jaar.

Niet alleen leden, maar ook overige belangstellende zijn van harte welkom tijdens de aanbieding van het Jaarboek 2018 op zaterdag 5 januari van 14.00-17.00 uur in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken’, Dorpsstraat 50 te Oud Gastel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief