Afbeelding
Foto: Corine Roks

Plannen religieus erfgoed Oudenbosch bekend

Door: Vera de Geus algemeen

OUDENBOSCH – De plannen voor het religieus erfgoed krijgen vorm. Belangrijke factor om het totaalproject kans van slagen te geven blijkt de komst van een cultuurcluster waarin de Oudenbosche musea, Cultureel Centrum Fidei et Arti, de bieb de KBO en de plaatselijke verenigingen onderdak krijgen. Het project stuitte op pittige vragen.

DOOR CORINE ROKS

"We hebben een ereschuld aan de broeders en zusters die zo'n 150 jaar geleden aan de basis stonden van dit prachtige complex in het hart van Oudenbosch. De gebouwen moeten een nieuwe functie krijgen, waarin ontmoeten en cultuur samenkomen", zegt steekt wethouder Jan Mollen van wal. Hiermee doelt de wethouder op het cultuurcluster.

Verbinding

Onder de naam panorama Saint Louis wordt dit gepresenteerd door kwartiermaker Lisette Ooms waarbij architect Pierre Maas inhoudelijk op de diverse ruimtes inspeelt. "Nieuwsgierigheid naar de wereld vormt de kapstok van het cultuurcluster. Leergierig zoals de kinderen ook waren toen de gebouwen hun oorspronkelijke doel vervulde als onderwijsinstituut. Een nieuwe vorm van onderwijs gericht op de collecties van onze musea, de bibliotheek, Fidei et Arti en gidsen. Een verbinding tussen deze culturele disciplines waarbij de beleving van de bezoeker centraal staat", zet Ooms de plannen uiteen. Maas vult aan: "Met een centrale huiskamer in het voormalige Mariagebouw, een bibliotheek, de Mariazaal met ruimte voor films, cabaret en symposia. En dan de kapel van de Broeders van Saint Louis, met een multi- functionele functie, verbonden met het Mariagebouw. Een totaalcomplex waar bezoekers vrij in en uit kunnen, met constante bezetting en activiteiten. Inclusief een zogenaamd dwaalgebied met wisselende collecties van de musea met ontdekken en experience als basis. En op de zolder het depot van het Natuurhistorisch en volkenkundig museum en Zouavenmuseum".

Mindset
Het complex beslaat een oppervlak van 2400 m². Inmiddels zijn de gesprekken in volle gang. De bibliotheek en het cultureel centrum Fidei et Arti zijn enthousiast, de musea en de KBO reageren minder uitgelaten, waarbij vooral het verlies van de eigen identiteit, herkenbaarheid en meters het struikelblok vormt. Zoals de plannen nu op tafel liggen, wil men de exploitatie en programma onderbrengen bij een stichting, genaamd Stichting Saint Louis. Een heel nieuw concept voor Oudenbosch dat vraagt om een andere mindset van alle betrokken partijen, zo wordt deze avond duidelijk.

Subsidie
De subsidie die de Erfgoedfabriek van de provincie Noord- Brabant voor deze plannen beschikbaar stelt bedraagt 4,5 miljoen. Deze subsidie wordt gesplitst. Medio maart wordt een start gemaakt met het opknappen van de kapel van Saint Louis. Wel blijkt dat de subsidie verbonden is aan het totaalproject, waarbij alle puzzelstukjes in elkaar moeten vallen. Het cultuurcluster, speelt hierin een cruciale rol. Als dat stukje niet past dan worden de plannen opnieuw bezien. Een concrete invulling van het monumentaal complex kan dan weer jaren worden opgeschoven. "Iets dat niet past in de eerder gemaakte afspraken", zo reageren raadsleden verbaasd. Gerard Huijpen (VVD): "Wanneer kan de schop in de grond? Deze vraag krijg ik wekelijks van onze inwoners te horen en gezien de woningmarkt is haast geboden." Hiermee doelend op de deelprojecten die bestaan uit de realisatie van appartementen, koop en huurwoningen in het gebied, waaronder Markt 68, Sint Anna, de pastorie en het voormalig gemeentehuis. Het wordt duidelijk dat de laatste gebruiker hiervan, Ons West Brabant, uiterlijk 15 maart vertrekt. De streekomroep betrekt een andere locatie. Het overleg met de parochie voor een nieuw onderkomen in St. Anna loopt. Op 14 februari komt de raad weer bijeen, en staan deze voorlopige plannen met stip genoteerd op de agenda.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief