Foto: Privébezit

Oudenbosch is twee wereldkampioenen rijker!

  algemeen

OUDENBOSCH – Linedancen? Die stoffige Cowboydans? Dat leek hen allebei niks. Tot ze een keer met iemand anders gingen kijken en als een blok vielen voor deze moderne mix van dansstijlen die tegenwoordig ook wel New Line wordt genoemd. Ondertussen mogen ze zichzelf meervoudig wereldkampioen noemen. We hebben het over José Miguel Belloque Vane en Cyara Hermsen die ook afgelopen december weer tijdens het WK in Kalkar de hoogste punten in hun eigen divisie wisten te behalen. Wat mogen we nog van dit getalenteerde duo verwachten?


DOOR ELS ROMMERS

Voor de 31-jarige José is het de derde keer op rij dat hij wereldkampioen is geworden bij de mannen op het hoogste niveau van linedance: Megastar Male. "Voor mijn gevoel waren mijn concurrenten en ik behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar achteraf gaf het juryrapport een ruime overwinning aan", vertelt José. De bescheiden tegelzetter heeft zijn nuchterheid waarschijnlijk van zijn Hollandse moeder geërfd. Dat hij zo gemakkelijk beweegt, komt wellicht door het Spaanse bloed dat dankzij zijn vader door zijn aderen stroomt. "Alles wat José doet, lukt", zegt Cyara die hem als geen ander kent. Want niet alleen werden ze verliefd op linedance, maar ook op elkaar, bij de Dutch Dance Academy waar Roy Verdonk hen, maar ook vele andere internationale linedancers traint.

Laatste wereldtitel Megastar
Zijn nieuwste wereldtitel betekent extra veel voor José. "Dit was mijn laatste wedstrijd in de solo categorie", geeft hij te kennen. "Ik zit aan mijn plafond. Het wordt tijd voor wat anders, maar wel binnen linedancing. Zo ga ik onder andere wereldwijd jureren. Over drie maanden heb ik de opleiding daarvoor afgerond. En ook binnen de social scene, de recreatieve vorm van linedancen, blijf ik actief."

'Het wordt tijd voor wat anders, maar wel binnen linedancing'

"Als choreograaf word ik steeds vaker gevraagd. Dit jaar ben ik zelfs vijf keer genomineerd voor verschillende Crystal Boot Awards. Ook wil ik me meer gaan richten op koppeldansen. Als danspartners kun je als koppel meedoen, maar je kunt ook iemand begeleiden die dan als solist wordt beoordeeld. In de toekomst hoop ik met Cyara als koppel aan wedstrijden mee te doen."

Pittige concurrentie
Cyara deelt die wens. "Maar voorlopig is het fijn om met Roy te trainen en te dansen. Ik heb geduld", geeft de 21-jarige studente international media & entertainment management aan. Omdat zij wereldkampioene Intermediate is geworden, promoveert ze naar de hogere divisie Advanced. Ze kreeg haar titel overigens niet voor niets. "De concurrentie was behoorlijk pittig. De onderlinge sfeer was gelukkig heel goed. Ook al wonen we in andere landen, we zien elkaar tijdens wedstrijden en als ze bij de Dutch Dance Academy komen trainen. Er ontwikkelen zich dan ook echte vriendschappen. Dat neemt niet weg dat we allemaal willen winnen, hoor", laat ze er lachend op volgen.

Eigen choreo's
Cyara's promotie brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. "In Advanced komt het onderdeel 'showcase' erbij. Dat betekent dat de muziek vaststaat en ik zelf choreo's moet maken, wat ik ook samen met Roy doe. Deze divisie is één stap verwijderd van Megastar Female, de hoogste divisie. Hoewel het mijn streven is om uiteindelijk op dat niveau te dansen, ben ik me bewust dat ik daar nog niet klaar voor ben." Aan haar discipline zal het niet liggen, want Cyara traint minstens drie en het liefst vier keer per week. "Vroeger was ik ook zo, inmiddels train ik één uur per week", bekent José met enige schroom. "Zie je, dat bedoel ik nou", zegt Cyara ondeugend lachend. "Alles wat José doet, lukt!"  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief