Rijksmonument Zouavenmuseum. FOTO G. V.D. HEIJDE
Rijksmonument Zouavenmuseum. FOTO G. V.D. HEIJDE Foto: G.v.d.Heijde

Zouavenmuseum is gratis te bezoeken tijdens Museumweekend

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Tijdens het museumweekend van 13 en 14 april 2019 is het Zouavenmuseum geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Het museum is voor de bezoeker gratis toegankelijk. De collectie van het Zouavenmuseum gaat over de periode tussen 1860 en 1870. Zouaven waren katholieke jongens en mannen tussen 17 en 40 jaar die als vrijwilliger, na een oproep van de toenmalige Paus en Koning Pius IX , naar Rome vertrokken om de Pauselijke Staat te verdedigen tegen de Italiaanse nationalisten.

In Oudenbosch werden zij opgevangen door de Broeders van St. Louis. Vanuit Oudenbosch reisden de toekomstige Zouaven door naar Brussel voor de keuring. Na goedkeuring reisden zij via Parijs naar Marseille. Daar gingen ze per boot naar Rome. In Rome aangekomen werden zij opnieuw gekeurd. Zouaven hebben dan ook twee registratienummers, een Belgisch en een Italiaans. Van de Belgische inschrijvingen heeft het Zouavenmuseum kopieën en van de Italiaanse inschrijvingen digitale bestanden.

Aanbieding

Tijdens het museumweekend heeft u korting op het boekje "Voor Paus en Koning" van Petra van Essen en op de USB stick met daarop een compilatie van beeld en geluid van de opening van het Zouavenmuseum op 17 augustus 1947, het programma boekje audio bestand, complete audio bestand van de openingsceremonie van het Zouavenmuseum op 17 augustus 1947 en “Uit het Epos der 3000” door Broeder Christofoor van Langen als PDF e-book. Voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op 17 augustus 1947. Kosten dit weekend slechts 7,50 euro per stuk!

Rijksmonument

Het Zouavenmuseum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Oudenbosch, Markt 31. Dit pand is een rijksmonument. Bij de komst van een cultuurcluster in de voormalige Mariabouw in het complex van St. Louis zal het Zouavenmuseum gaan verhuizen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief