Daylight (foto), de voorloper van Airborne, werd op vliegveld Seppe gehouden. . ARCHIEFFOTO
Daylight (foto), de voorloper van Airborne, werd op vliegveld Seppe gehouden. . ARCHIEFFOTO (Foto: )

Kritiek op gang van zaken rondom festival Airborne

  algemeen

BOSSCHENHOOFD - Jurgen Pertijs van Lokaal Halderberge en Frits Harteveld van Progressief Halderberge zijn niet te spreken over de gang van zaken rondom het festival Airborne dat 22 juni in Bosschenhoofd werd gehouden. Volgens de politici zijn omwonenden te laat of niet op de hoogte gesteld van het feit dat er op het laatste moment een vergunning is afgegeven voor het event. Ook zouden er enorm veel klachten zijn binnen gekomen over geluidsoverlast, was er een gebrek aan verkeersregelaars en zou er voor aanvang en aan het einde van het festival een verkeerschaos zijn ontstaan. De gemeente herkent zich niet in dat beeld.


Lokaal Halderberge en Progressief Halderberge zijn niet te spreken over de manier waarop de vergunning voor festival Airborne is verleend. Ook zou op de dag van het festival niet alles naar wens zijn verlopen. De partijen stuurden een pittige brief aan het college van B&W waarin zij om uitleg vragen. "Wat ons en de omwonenden opvalt is, dat de door u afgegeven vergunning niet voor het festival in de Halderbergse Bode is gepubliceerd. Hierdoor hebben de omwonenden niet de kans gekregen hierop via bijvoorbeeld een bezwaarschrift te reageren", zo begint men.

Chaos

Verder zeggen de raadsleden dat er bijna geen verkeersregelaars te zien zijn geweest tijdens het festival. "Hierdoor is aan het begin en aan het einde van het festival een verkeerschaos ontstaan rond het festivalterrein en in Bosschenhoofd", zeggen Pertijs en Harteveld die willen weten hoe de verkeersafwikkeling plaatsvond. Ook spreken zij van geluidsoverlast: "Een grote stoorzender was het geluid. Er zijn veel klachten door de omwonenden naar de milieudienst gestuurd. Even werd het geluid omlaag gedraaid, maar vrij snel daarna weer omhoog. In dit kader vragen we ons ook af of de omwonenden voor de dag van het festival de mogelijkheid is geboden om elders de dag door te brengen. Daarnaast geven omwonenden aan dat veel regels en afspraken niet zijn nagekomen en dat de gemeente hierop geen reactie heeft gegeven", aldus de politieke partijen die aandringen op een grondige evaluatie. "We zijn geen tegenstander van deze festivals, maar de zaken moeten goed worden geregeld", besluiten zij.

Zienswijze

Halderberge laat desgevraagd weten dat het besluit inderdaad niet is gepubliceerd. "Dit werd vlak voor het festival genomen en daarom was het niet mogelijk het besluit te publiceren voorafgaand aan het evenement." Volgens de gemeente gebeurt dit wel vaker als het gaat om evenementenvergunningen. "Omwonenden die een zienswijzen hebben ingediend zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit tot afgifte van de vergunning", zo legt de gemeente uit.

Verkeersregelaar

Volgens de gemeente stonden er verkeersregelaars op de plekken waar ze volgens het plan moesten staan. "De hele dag hebben Boa's van de gemeente Halderberge en Rucphen toezicht gehouden rondom het evenemententerrein. Hierbij zijn ze regelmatig langs de verkeersregelaars gereden en hebben voornamelijk toezicht gehouden op de verkeersmaatregelen", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Het geluid is continu door de OMWB gemeten op de dichtstbijzijnde locatie van het festivalterrein. Zowel de gemeente als de organisatie hadden inzage tijdens het festival op de normering. Hierdoor hadden ze de mogelijkheid om bij te sturen. De organisatie is daarnaast tijdens het festival door ons op de hoogte gehouden van de klachten." Halderberge laat weten dat door de OMWB bij één extra meting naar aanleiding van een klacht een overschrijding van 1 decibel geconstateerd. "Deze overschrijding valt echter binnen de gestelde meet- en rekennauwkeurigheid en gaf daardoor geen aanleiding voor handhavend optreden."

Omwonenden

Halderberge herkent zich niet in het beeld dat de twee politieke partijen schetsen. "In het voortraject is er veelvuldig contact geweest met omwonenden. Omwonenden die een zienswijzen hebben ingediend zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van het besluit tot afgifte van de vergunning. Daarnaast is de procedure rondom bezwaar ook bij de informatieavond voor de omwonenden expliciet toegelicht door de gemeente. Enkele omwonenden hebben na het festival hun ervaringen gedeeld en hier zal nog een reactie op komen", besluit de gemeente. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714773437&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/halderberge&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief