Trio Koch. FOTO YVONNE VAN EGMOND
Trio Koch. FOTO YVONNE VAN EGMOND Foto: Yvonne van Egmond

Luisteren naar het Luxemburgse Trio Koch is een genoegen

Sport en vereniging

HOEVEN - Afgelopen vrijdag opende Trio Koch de serie kapelconcerten van Cultuur Oudenbosch in Bovendonk. Trio Koch is een bijzonder ensemble, niet alleen wegens de samenstelling vader Philippe (viool), dochter Laurence (viool) en zoon Jean-Philippe (piano) maar ook omwille van de bezetting: twee violen en piano. Deze unieke bezetting leidt automatisch tot een weinig gespeeld maar heel mooi repertoire met pareltjes zoals de composities van Moszkowski en Martinu.

Trio Koch wordt net zoals pianist Jean Muller beschouwd als vaandeldrager van de Luxemburgse klassieke muziekscène. Vader Koch is afkomstig uit Luik en is momenteel concertmeester van het Orchestre Philharmonique du Luxembourg. Trio Koch verkent het originele en weinig uitgevoerde repertoire voor deze bezetting van twee violen en piano, met muziek van alle tijden.

Het Trio Koch is gelauwerd als de Luxemburgse Classical Music Export Artist of the Year in 2016 en trad op in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje en Japan. Het publiek was getuige van de passionele bevlogenheid en muzikale empathie die de familie Koch uitstraalt. De uitvoeringen zijn voortreffelijk. Trio Koch brengt een subtiele, genuanceerde interpretatie. De energie spat er van af. Mooie dynamiek, ritmisch precies, nooit zwaar en prachtig van toon, elke noot is muziek.

De Suite van Moszkowski komt overtuigend over. Het is een licht werk, tegen het salonmuzikale aan, maar de geïnspireerde uitvoering tilt het naar een hoger niveau. Hier en daar overheerst de piano enigszins, maar dat ligt bij deze bezetting voor de hand. De rol van de ontbrekende cello en/ of altviool wordt door de piano overgenomen met alle gevolgen voor de klankbalans van dien.

De Sonatine voor twee violen en piano van Martinu is een prachtig stuk vol weemoed, perfect geschreven voor deze bezetting. Martinu was zelf violist, en speelde daarnaast ook uitstekend piano. Dat valt goed te horen. Ook hier brengt de doeltreffende interpretatie alle nuances over het voetlicht. Met als hoogtepunt het stemmige andante, dat uitgevoerd werd bij de begrafenis van de componist in 1959. Zo is Martinu in zijn eigen schoonheid gestorven.

Deze composities werden vergezeld door lichtvoetig werk voor dezelfde bezetting, zoals Sjostakovitsj’ 5 pieces. Van alle 21 Hongaarse dansen die Brahms schreef, is de vijfde wellicht de bekendste. Trio Koch levert prachtige uitvoeringen die vol zijn van geest en energie en momenten van veel gevoeligheid. Het publiek kon er geen genoeg van krijgen. De staande ovaties werden met mooie toegiften beloond. Na afloop nam de familie persoonlijk de complimenten in ontvangst. Kortom een zeer geslaagde start van dit seizoen.

Nieuwsgierig geworden? Op zondag 13 januari om 15.00 uur geeft Cugnon Consort het nieuwjaarsconcert in de serie kapelconcerten. Kijk voor meer informatie op www.cultuuroudenbosch.nl. Wij ontmoeten u graag bij een van de concerten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief