Danny Dingemanse en wethouder Cees Lodder lanceren het project 'Ik support je'.
Danny Dingemanse en wethouder Cees Lodder lanceren het project 'Ik support je'. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

'Ik support je' brengt hulpvraag en -aanbod samen

MIDDELBURG – Het project ‘Ik support je’ is van start gegaan in de gemeente Middelburg. Het biedt een platform waar hulpvraag en -aanbod samenkomen.


De gemeente Middelburg, Stichting Welzijn Middelburg (SWM) en mantelzorgorganisatie Manteling hebben samen het platform opgericht. “Iemand helpen geeft een goed gevoel”, zegt Rianne Hacking van SWM. “Samen kunnen we het verschil maken.”

Ontlasten

In Middelburg hebben verschillende organisaties een eigen vacaturebank voor vrijwilligers. ‘Ik support je’ brengt die organisaties samen. Wethouder Cees Lodder van de gemeente Middelburg opende het project samen met Danny Dingemanse, bewoner van woonvoorziening WMZO. “In Middelburg zijn zo’n 15.000 vrijwilligers actief”, vertelt Lodder. “Zij doen veel goed werk, maar er zijn meer mensen nodig om de vele mantelzorgers te ontlasten. Vrijwilligers zijn de ruggengraat van onze samenleving.”

Verscheidenheid

De vrijwilligersvacatures die te vinden zijn op de website van ‘Ik support je’ gaan met name over kleine sociale activiteiten, maar er zijn ook vacatures voor wekelijkse hulp. Matthijs bijvoorbeeld zoekt iemand die met hem wekelijks een rondje wil fietsen op de tandem en de moeder van Merel kan wel wat ondersteuning gebruiken in de zorg voor haar dochter. Het zijn maar twee voorbeelden van de grote verscheidenheid aan hulpvragen. “Als supporter kun met een kleine moeite, veel voor iemand betekenen”, zegt Hacking.

Geslaagd

Humanitas Home-Start, Humanitas Maatjes, het asielzoekerscentrum, Talentenhuis en stichting WMZO nemen deel aan ‘Ik support je’. Ze kregen in de aanloop naar het project al ondersteuning van SWM. “We hebben geholpen de websites van de organisaties te verbeteren en er zijn workshops geweest voor het vinden en binden van vrijwilligers. Dat heeft nu al zijn vruchten afgeworpen, dus het project is al deels geslaagd”, aldus Hacking.

Handen

De komende vier weken werven SWM en Manteling actief supporters. In de Tromp, zoals het huis van WMZO wordt genoemd, zijn ook nog extra handen nodig. Hanny Dingemanse, moeder van Danny en secretaris van de stichting, vertelt hoe verschillende ouders samen een veilige woonomgeving voor hun kinderen hebben gemaakt. “We vinden het belangrijk dat onze kinderen de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ze wonen in een omgeving waar ze echt thuis zijn.”

IJsje

In de kamer van Danny hangen vrolijke vlaggen en hij laat met trots zijn cd’s, stropdassen en posters van vrachtwagens zien aan iedereen die langs komt. “De tien jonge mannen en vrouwen hebben allemaal hun eigen appartement en krijgen de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Sommige gaan naar de dagbesteding, andere blijven thuis. Om hen zo goed mogelijk te helpen kunnen we altijd supporters gebruiken. Een dagje weg, samen eens een ijsje eten in de stad of praktische klussen als een tuintafel timmeren, er is altijd wel wat te doen.”

Klik hier voor meer informatie.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
CustomHtml_6