In droge periodes is het belangrijk dat boeren voldoende zoet water tot hun beschikking hebben.
In droge periodes is het belangrijk dat boeren voldoende zoet water tot hun beschikking hebben. Foto: Britta Janssen

Scheldestromen presenteert meerjarendoelen

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen heeft belangrijke taken, zoals Zeeland met dijkversterkingen en opslag van zoet water aanpassen aan de klimaatveranderingen. Deze opdrachten wil ze realiseren met een lastendrukverhoging voor de inwoners en ondernemers van maximaal twee procent per jaar, exclusief inflatie. “De stijging moet beperkt blijven”, aldus waterschapsbestuurder Denis Steijaert dinsdag bij de presentatie van het waterschapsprogramma voor de komende jaren.

Het waterschapsprogramma bevat de doelen voor de periode tot 2023 van het na de waterschapsverkiezingen van maart geformeerde dagelijks bestuur. Daarin is de Partij voor Zeeland nu ook vertegenwoordigd, in de persoon van Marien Weststrate. Hij vertelt vanuit zijn portefeuille ‘wegen’ dat onder meer verkeersveiligheid en groen belangrijke aandachtspunten zijn. “Het oppervlak aan beplanting, waaronder bomen, moet minimaal gelijk blijven”, zegt Weststrate.

Eerlijk

Daarnaast gaat Scheldestromen in gesprek met onder meer gemeenten over een eerlijke verdeling van de kosten voor infrastructuur. Als voorbeeld noemt Weststrate de recreatieve ontwikkelingen bij het Veerse Meer. De opbrengsten daarvan komen in de vorm van leges en toeristenbelasting bij gemeenten terecht en Westrate vindt dat gemeenten en toeristische bedrijven ook moeten meebetalen aan de verbetering en het onderhoud van wegen en fietspaden.  

Energieneutraal

Scheldestromen wil in 2025 een energieneutrale organisatie zijn. Hiervoor wint ze onder andere meer grondstoffen terug uit afvalwater. Portefeuillehouder ‘afvalwaterketen’ Gert van Kralingen legt uit dat het slib uit waterzuiveringsinstallaties wordt vergist. Het gas dat daarbij vrijkomt, wordt verbrand om elektriciteit en warmte te produceren.

Betaalbaar

Door het veranderende klimaat moet Scheldestromen de provincie wapenen tegen onder meer zeespiegelrijzing, hevigere buien en langere periodes van droogte. Om de maatregelen hiervoor betaalbaar te houden voor de Zeeuwen, is samenwerken met andere partijen volgens het waterschap onontbeerlijk.

De algemene vergadering van Waterschap Scheldestromen besluit op donderdag 10 oktober over het programma van het dagelijks bestuur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief