nachtuil-in-middelburg-large
nachtuil-in-middelburg-large

Feniks herrijst uit de as tijdens de Nacht van de Nacht in Middelburg

MIDDELBURG - Het centrum van Middelburg staat zaterdag weer op zijn kop voor de Nacht van de Nacht.


Op de laatste zaterdag van oktober gaan traditiegetrouw de lichten uit en is er van alles te doen.

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen is een deelnemers van het eerste uur. Zij wil de aandacht duidelijk vestigen op de gedachte achter de Nacht van de Nacht: het tegengaan van lichtvervuiling. “Een donkere nacht is dus goed voor mens en milieu”, zegt voorzitter Rijk-Jan Koppejan. “In een donkere omgeving kun je met het blote oog meer dan twee miljoen lichtjaar ver het heelal in kijken. Je ziet dan een sterrenstelsel waarin vierhonderd miljard sterren in zitten: de Andromedanevel.”

Heelal

In de sterrenwacht op de Helm is dit stelsel te zien door de telescopen. Binnen zijn er presentaties over het heelal en buitenaardse wezens. Iedereen is welkom. Het programma in de sterrenwacht begint om 19.30 uur.

Drumband

De toegang is gratis, net als voor alle activiteiten in het centrum. Meer dan twintig organisaties en een veelvoud aan bedrijven werken mee aan de nacht. Van de Kloveniersdoelen tot de Enthoustiastia Drumband tot The Health Garage tot het Zeeuws Museum tot tal van restaurants waar je kunt eten bij kaarslicht. Het thema van dit jaar is ‘De nacht van de Feniks’.

Het evenement staat in het teken van 75 jaar bevrijding, omdat de Zeeuwse hoofdstad driekwart eeuw geleden werd verwoest, maar daarna als een feniks uit de as is herrezen.

Poëzie

Er zijn theatervoorstellingen, poëzie, optredens en demonstraties. De Oostkerk staat in het teken van het Zeeuwse boek. Tijdens de Nacht van het Zeeuwse boek, het begin van de 25e Week van het Zeeuwse boek, geven tal van schrijvers een presentatie. Vrijwel alle auteurs van de geschenken uit het verleden zijn aanwezig in de kerk.

Het gaat om namen als Kees Slager, Lo van Driel, Rinus Spruit, Jan van Damme, Peter de Jonge, Cor de Jonge en Marlies Allewijn. Ook voor deze activiteit, die om 20.00 uur begint, is de toegang vrij. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief