'Het boerenleven heeft me altijd gefascineerd'
Wim Hoevers bij een deel van zijn collectie historisch landbouwgereedschap. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wim Hoevers bij een deel van zijn collectie historisch landbouwgereedschap. FOTO EUGÈNE DE KOK (Foto: Eugène de Kok)

'Het boerenleven heeft me altijd gefascineerd'

BIGGEKERKE - Tussen alle babykleertjes, tweedehands eettafels en boeken over van alles en nog wat staan af en toe opmerkelijke zaken te koop op het welbekende Prikbord van Zeelandnet. In samenwerking met de provider pikt Weekblad de Bode deze pareltjes er eens in de twee weken tussenuit en zet ze extra in de spotlights. In deze eerste aflevering een verzameling historisch landbouwgereedschap.


Wie weet wat een zaaiviool is? Of een musterstoel? Een gluikam? En weet iemand misschien hoe een palingsteker eruit ziet? “Ongekend zeldzaam”, zegt Wim Hoevers over het laatste object. De palingsteker, een soort kruising tussen een schep en een drietand, werd in de eerste helft van de vorige eeuw en daarvoor, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt door boeren om palingen in de sloten op hun gronden te doden.

Welbespraakt

Het werktuig is één van de vele antieke gereedschappen die Hoevers bewaart in zijn authentieke boerenschuur, die achter zijn al net zo authentieke boerenwoonhuis in Biggekerke staat. ‘Zeldzaam’ is een woord dat hij regelmatig gebruikt als hij op zijn enthousiaste, bevlogen en welbespraakte manier uitleg geeft.

Kennis

Hij beschikt over een enorme hoeveelheid kennis over het historische landbouwgereedschap. “Kijk”, zegt hij, wijzend naar een hondengareel. “Dat is enorm zeldzaam, want het was best duur, maar had eigenlijk weinig nut op het beschermen van de hond na. Geld hadden maar weinig mensen, dus de meesten kochten zoiets niet.” Hij pakt een dorsvlegel van de muur. “Deze is heel oud, want je ziet dat hij bij elkaar wordt gehouden door gevlochten palinghuid. Dat is uitermate zeldzaam, want normaal werd het bij elkaar gehouden door een leertje.”

Verhaal

Hoevers heeft zijn verzameling onlangs te koop gezet op Prikbord van Zeelandnet. Hij is bijna zeventig, weet dat hij er niet altijd voor kan zorgen en wil zijn verzameling daarom op een goede manier onderbrengen. Verwacht niet dat je één stuk uit de verzameling kunt kopen dat toevallig leuk in je interieur zou passen. “Het is geen wasmachine die ik aanbied. Ik wil het liefste alles in één keer onderbrengen. In Zeeland, bij iemand die net zo bewogen is als ik, iemand die net als mij het verhaal wil vertellen. Dat vind ik belangrijk.”

Prachtig

Hij heeft jaren de wens gekoesterd om van zijn verzameling een museum te maken waar bezoekers zouden zien hoe Walcherse keuterboeren vroeger leefden en werkten. Het museum is er om meerdere redenen, onder meer door tal van andere hobby’s, nooit van gekomen. Hoevers ontvangt echter geregeld groepen die hij zijn verzameling laat zien. “Als ze komen, vinden ze het altijd prachtig.”

Karakteristiek 

Hoevers begon met het verzamelen van het historische landbouwgereedschap toen hij vanuit zijn woonplaats Middelburg verhuisde naar het karakteristieke boerderijtje in Biggekerke. “Het boerenleven heeft me altijd gefascineerd. Op mijn tiende liep ik al op het land. Ik ben dat altijd mooi blijven vinden en ben bovendien met een boerendochter getrouwd. Het is een beetje tik van me.”

De advertentie staat sinds een week of twee op Prikbord van Zeeland. Zie www.zeelandnet.nl/prikbord.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>