Pieter Wisse aan het werk in het gemeentehuis. FOTO GEMEENTE VEERE
Pieter Wisse aan het werk in het gemeentehuis. FOTO GEMEENTE VEERE Foto: Gemeente Veere

Pieter Wisse denkt dat Veere ambities moet afstemmen met de realiteit

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - Voor geen enkele wethouder is het op dit moment makkelijk, maar wat als je net begonnen bent? Chris Maas, Adri Roelse en Pieter Wisse zijn in de week dat de coronacrisis losbarstte begonnen aan hun klus voor de gemeente Veere. Hoe vergaat het hen en wat zijn de gevolgen van de crisis voor hun portefeuille?

De komende drie weken vertellen zij dat in de Middelburgse en Veerse Bode. Pieter Wisse komt als eerste aan het woord.

Dat de coronacrisis financiële gevolgen heeft, is zeker. Helaas voor Pieter Wisse heeft de gemeente Veere geen diepe zakken vol reserves. Er moet juist flink worden bezuinigd, wist ook het afgetreden college al. De crisis maakt dat erger. “Onze eerste zorg is de volksgezondheid, laat dat duidelijk zijn”, zegt Pieter Wisse. “Daarna komen de economische gevolgen en pas daarna de financiële gevolgen voor Veere. We moeten onze uitgaven goed tegen het licht houden, want we hebben in ons programma ook afgesproken om flink te investeren in maatschappelijke voorzieningen, de balans tussen leefbaarheid en toerisme en het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen. We moeten onze ambities afstemmen met de realiteit en kijken wat we kunnen. Door deze tegenslagen kan iets langer duren. Het is al met al een flinke uitdaging.”

Onzekerheid

Wisse hoopt in de kaderbrief de eerste gevolgen van de coronacrisis in beeld te brengen. “Maar er is veel onzeker.” Hij wil verschillende scenario’s maken. “Als wiskundige kan ik wel iets op dit gebied, maar eerlijk is eerlijk: veel weten we niet. Dat maakt het moeilijk. We moeten blijven bijsturen en kritisch naar onze uitgaven kijken.” Het grootste risico voor Veere is dat er deze zomer geen enkele toerist komt. “Gelukkig staat dat wel op het netvlies van de landelijke overheid.”

Kleuterjuffen

Naast financiën heeft Wisse onderwijs in zijn portefeuille. Op dat gebied ziet hij de laatste tijd vooral veel mooie dingen, zoals kleuterjuffen die bij hun leerlingen langs gaan om lesstof en cadeautjes te brengen. “Ik heb zelf nog een paar eindexamenklassen onder mijn hoede”, vertelt de inwoner van Biggekerke, die van huis uit wiskundedocent is. “Ik wilde met hen het schooljaar afmaken. Ik zie dat zij weinig moeite hebben met de lesstof, maar wel de sociale contacten missen. Ik moet een lans breken voor de jeugd. Ik vind het sneu voor hen."

Normaal

In Veere zijn er alleen basisscholen. Wisse overlegt met de schoolbesturen over het nieuwe normaal. “Ik heb de indruk dat dat lukt. Als gemeente staan we aan de zijlijn. Waar het kan en nodig is, helpen we.” Het zijn vreemde tijden, maar de christendemocraat blijft positief. “‘s Ochtends begin ik de dag altijd met rondje hardlopen. Dan ga ik fris naar mijn werk en kan ik er vol goede moed tegenaan. Ik leef mee met alle mensen die het nu moeilijk hebben, maar ik heb er vertrouwen dat we er ons uiteindelijk goed doorheen slaan."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief