De eerste proeven vinden plaats bij North Sea Port in Vlissingen.
De eerste proeven vinden plaats bij North Sea Port in Vlissingen. (Archieffoto: Lotje Koster)

Proef met binnenvaarttankers voor schonere lucht

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen testen binnenvaarttankers sinds donderdag een nieuwe dampverwerkingsinstallatie uit om de lucht schoner te houden.


Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een landelijk verbod op het zogenaamde varend ontgassen, omdat het slecht is voor de luchtkwaliteit en voor de gezondheid van omwonenden en de mensen die met de gassen werken.

De provincies Zeeland, Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Flevoland hebben al een verbod op het ontgassen van benzeen en benzeenhoudende stoffen ingevoerd. ‘Dit jaar worden de verboden gefaseerd uitgebreid tot een landelijk verbod dat resulteert in 98 procent minder uitstoot van schadelijke stoffen’, laat de provincie Zeeland weten.

Hergebruiken

Voor de invoering van het verbod is het van belang dat er mogelijkheden zijn om dampvormige ladingresten te verwerken of hergebruiken, aldus de provincie. Daarom vinden er de komende tijd verschillende proeven plaats met vernieuwende dampverwerkingsinstallaties, te beginnen in Vlissingen. ‘North Sea Port stelt haar locatie in Vlissingen beschikbaar, omdat ze streeft naar een duurzame haven.’ Er volgen ook testen in de havens van Terneuzen, Gent, Rotterdam en Amsterdam.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714918470&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/middelburg&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>