Sjaak den Herder in zijn werkkamer in Middelburg
Sjaak den Herder in zijn werkkamer in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburger Sjaak den Herder brengt boek uit over Dameswielrennen in Zeeland tussen 1959 en 2020

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Middelburger Sjaak den Herder brengt deze maand een boek uit over Dameswielrennen in Zeeland. De publicatie omvat een overzicht van de uitslagen van alle damescriteriums en eendaagse en meerdaagse wielerwedstrijden in Zeeeland, tussen 1959 en 2020.

“De eerste dameswielrenners uit de jaren vijftig en zestig hebben zich al bij mij gemeld voor een exemplaar van deze publicatie”, lacht Sjaak den Herder. “Dat is toch wel bijzonder.” De uitgave van den Herder richt zich dan ook op de echte wielerliefhebbers en kan worden gezien als een aansluiting op zijn wielerboek over de Ronde van Midden-Zeeland, ‘Het Moet Wel Waaien’. Dat boek gaf hij in 2007 uit.

Sjaaks eerste kennismaking met de wielersport was tijdens de eerste Ronde van Midden-Zeeland, in 1959. Met zijn vader stond hij in de Quarlespolder bij Nieuwdorp. Den Herder was toen twaalf jaar oud en meteen verkocht. Zoals hij in een interview met de website Zeeuwse Ankers ooit stelde: “het kleurrijke lint renners maakte een onuitwisbare indruk op me. Ik wilde weten wie die renners waren, hoe de winnaar heette, en waar hij vandaan kwam.” Sjaak was trots dat een Zeeuw zegevierde.

Het boek van Sjaak is vooral een overzicht. Het bevat enkele afbeeldingen, maar geen uitgebreide verhalen. Den Herder heeft, met hulp van collega-verzamelaars wel veel moeite gedaan om alle gegevens boven water te krijgen. Ze zijn afkomstig uit zijn eigen verzameling knipsels, maar ook uit kranten, en wielersportbladen. Behalve de uitslagen van alle criteriums, bevat het boek ook uitslagen van de Delta Tour, districtskampioenschappen, clubkampioenschappen, het Zeeuws-Vlaams Wielerweekend, de Ster van Zeeland,  het NK tijdrijden, de Ster van Walcheren, de EPZ Omloop van Borsele, de Raboster Zeeuwse Eilanden, en de EK beloften. Den Herder vermeldt alle podiumplaatsen.

Het boek Vrouwenwielrennen in Zeeland, 1959-2020 is te bestellen via jwdnherder@zeelandnet.nl Prijs: 10 euro, per post 13,84 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief