Cartooning Ukraine
Cartooning Ukraine Foto: Cartooning Ukraine

Expositie Cartooning Ukrain komt naar Middelburgse kloostergangen

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De tentoonstelling Cartooning Ukraine komt naar Middelburg, vanaf 6 oktober. Cartooning Ukraine is een expositie van vele tientallen cartoons, gemaakt door tekenaars-cartoonisten uit Oekraïne over de oorlog in hun land en de gruwelijke gevolgen daarvan. Het is een initiatief van Ronald Bos, die eerder Cartooning Syria organiseerde (Abdij, 2018).

Op 24 februari 2022 valt het Russische leger op bevel van Poetin het vrije en democratische Oekraïne binnen, na jaren van militaire agressie in Donbas en de annexatie van de Krim in 2014. Het Oekraïense leger pleegt dapper en succesvol verzet, maar kan niet voorkomen dat duizenden landgenoten omkomen in gevechten, door bombardementen en moordpartijen. Miljoenen Oekraïners gaan op de vlucht.

Strijd voor vrijheid
In Rusland wordt elke kritiek op de ‘speciale militaire operatie’ de kop ingedrukt. In Oekraïne gebruiken kunstenaars hun recht op de vrijheid van meningsuiting om met potlood en pen te strijden tegen de ongekende agressie en de gevolgen ervan. Zij maken de cartoons die op deze tentoonstelling te zien zijn. De meesten van hen leven in Oekraïne, waar zij de strijd voor de vrijheid blijven ondersteunen. Al meer dan tien jaar helpt Poetin het Syrische regime om het eigen volk te onderdrukken, met talloze slachtoffers en miljoenen vluchtelingen als gevolg.

Nu heeft hij zich gestort op het in zijn ogen ‘afvallige’Oekraïne. Uit het verzet van Syrische kunstenaars ontstond de reizende tentoonstelling Cartooning Syria die vijf jaar geleden in Middelburg was. Nu vraagt het verzet van de Oekraïense kunstenaars om dit nieuwe initiatief: Cartooning Ukraine.

Tekenaars
Cartoons: Valeriy Chmyriov, Alexander Dubovsky, Sherhii Fedko, Oleg Gutsol, Viktor Holub, Vladimir Kazanevsky, Viacheslav Kazanevskyi, Oleksiy Kustovsky, Valerii Momot, Max Moshkovsky, Andreyi Petrenko, Anna Sarvira, Oleh Smal, Leonid Storozhuk.

Cartooning Ukraine
6 t/m 13 oktober 2022
Kloostergang Abdij Middelburg / ingang Wandelkerk en Abdijplein
Opening 6 oktober 16.00 uur
Open dagelijks 10.30 – 17.00 uur



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief