Nieuwe prins Basterino en ex-prins Toon
Nieuwe prins Basterino en ex-prins Toon (Foto: Monique Koomans)

Prins Basterino dun Eerste aan roer in 't Kleigat

FIJNAART - Fijnaart heeft een gloednieuwe prins carnaval: Basterino van Hoof (42). Als Basterino dun Eerste zal hij zijn onderdanen leutig voorgaan tijdens het aankomende carnaval. In een afgeladen Graanbeurs werd onze nieuwe prins tijdens het Ellufdu van dun Ellufdu bal aan de enthousiaste Kleigatse bevolking gepresenteerd. Marco Dierks volgt Basterino op als ceremoniemeester.


Traditiegetrouw begon de gezellige avond met het Leuke Liedjesfestival. Maar liefst tien –een recordaantal- getalenteerde zanggroepen beklommen onder aankondiging door secretaris Ben Vos het podium. De vele toeschouwers (met 450 gasten de hoogste 11/11 opkomst ooit volgens penningmeesteres Annemarie Houbraken) vielen van de ene carnavaleske verrassing in de andere.

Het motto 2020 “Wa hedde gij nou aon” bleek aangeslagen. Zowel in de uitdossing als de liederen kwam het motto naar voren. De fameuze Gospelpompers brachten eerst direct de sfeer erin met hun tophit uit vorig jaar. Nadien betraden de Kleibatsers de spotlights. Nar Cootje had in voorgaande weken al verschillende malen op bedenkelijke wijze de publiciteit gehaald. In een inmiddels volledig afgeleefd en gerafeld narrenpak bezong hij samen met de raad de teloorgang van zijn kostuum. De andere negen vocale ensembles deden vanzelfsprekend mee om de gezelligheid. De Stadse Blaozers brachten een nagenoeg zelf gecomponeerd lied met zeer toepasselijke lyrics. Behalve het voorval in herberg Dun Kopermolen in 1520 werd ook een ander ludiek kledingincident bezongen. Daarmee verdienden de Stadse Blaozers de prijs voor met meest Fendertse lied mee. De winnende Gospelpompers overtroffen hun vorige hit en zichzelf. Met een ongebruikelijke drieletterige woordkeuze en dito outfit verklaarden zij al zingend waarom het zo goed toeven is in Fijnaart: in ut Kleigat stade nooit vur.

Terug van een sabbatical: Blaos t ‘ um Op was gelukkig weer van de (feest)partij! Zij vermaakten het grote publiek tijdens de pauze.

Lang gekoesterde wens

Voorzitter Bram kroonde ter plekke Basterino van Hoof tot Prins Carnaval. Voor Basterino ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Na in een vorig leven raadslid in de naburige Kleiknoestenstad te zijn geweest besteeg hij nu de leuttroon in het grote mondaine Kleigat. Ceremoniemeester Marco Dierks, Joop Hekkema, Ed Vermeulen, Raymond Woerlee, Tony Vos, Vrouwke Melanie en Nar Cootje vormen de hofhouding van onze nieuwe prins.

Na een leuthegemonie van drie jaar heeft Prins Toon dun Eerste in al zijn wijsheid besloten de carnavalsscepter door te geven en als eenvoudig raadslid verder te leven. Voorzitter Bram Koomans: Prins Toon was cruciaal voor de Kleibatsers 2.0. Wij zijn hem erg dankbaar voor wat hij het carnaval in ons dorp gebracht heeft.”

DJ’s Grens&Loos namen na afloop van de formele plechtigheden direct het daverende voortouw. De ene carnavalshit na de andere meezingdeun schalden uit over het steeds gezelliger en massaal opgekomen publiek. Op de grens van zaterdag op zondag besteeg Veul Gère het podium. Hun overbekende aanstekelijke hits sloegen enorm aan. Een greep uit de avond: de Gròzzie van mèn Buurvrouw, Liever schuin erin dan recht d'r neffe, Speciaole Friekendèl, Solo en, bijzonder toepasselijk op het Kleigatse motto 2020, Wa trèkte oan! Jong of minder jong, eenieder genoot van de amicale, vrolijke sfeer. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715052435&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/moerdijk&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief