Aan de Markdijk lagen twintig vaten met giftig drugsafval. FOTO POLITIE
Aan de Markdijk lagen twintig vaten met giftig drugsafval. FOTO POLITIE Foto: Politie

Burgemeester over drugscriminaliteit: 'Het is dweilen met de kraan open'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk is de afgelopen tijd door zware drugsgerelateerde incidenten opgeschrikt. De politie vermoedt dat ergens in de omgeving van West-Brabant een cocaïnewasserij actief is. Agenten vonden op de Markdijk een flinke hoeveelheid drugsafval. De vaten bleken gevuld te zijn met chemicaliën die afkomstig zijn uit de cocaïnewasserij.

Dergelijk afval werd ook gedumpt in Prinsenbeek en Ulvenhout. Het gaat om in totaal vier dumpingen met ongeveer hetzelfde afval. Verder werd woensdag in een garagebox in een woonwijk in Bergen op Zoom 5000 liter aan chemicaliën aangetroffen. Alle zaken zijn onderzocht en de experts hebben weinig twijfel: "Dit zou wel eens van één en dezelfde cocaïnewasserij kunnen zijn. En die zit hier niet ver van vandaan", aldus de politie.

Levensgevaarlijk

Experts waarschuwen dat een cocaïnewasserij levensgevaarlijk is. Dit is een soort laboratorium waarbij geïmpregneerde cocaïne uit bijvoorbeeld kleding wordt 'gewassen.' Deze procedure gebeurt op chemische wijze en brengt ook heel wat gevaren mee voor de volksgezondheid en milieu.

Burgemeester Jac Klijs staat niet meer te kijken van zulke incidenten. De gemeente heeft de afgelopen jaren de nodige maatregelen in de strijd tegen drugscriminaliteit genomen. Het gemeentebestuur heeft de bevoegdheid om drugspanden te sluiten. In het najaar ging een bedrijfsloods in Fijnaart op slot, nadat er een amfetaminefabriek werd aangetroffen. "Het is helaas dweilen met de kraan open. De drugshandel is een zeer lucratieve business. Veel dumpingen zien we niet eens." Volgens Klijs wordt er bijvoorbeeld ook in het riool geloosd: "Dat is een aanslag op het milieu. Ook vindt dan verontreiniging van het drinkwater plaats."

Preventieve acties

Medewerkers van de gemeente zetten ook in op preventieve acties. Zo kregen eigenaren van schuren in het buitengebied bijvoorbeeld een bezoekje. Daarbij ontvingen ze het dringende advies om niet in zee te gaan met criminelen of verdachte personen die een loods voor veel geld willen huren.

De gemeente Moerdijk is voor personen uit de drugswereld erg aantrekkelijk vanwege het enorme buitengebied. Dat maakt de kans om ongestoord te kunnen werken een stuk groter. "Wij treden op en doen wat we kunnen, maar we hebben echt te maken met maffiapraktijken", benadrukt Klijs.

Hennepkwekerij in Heijningen

Agenten ontdekten woensdag ook een hennepkwekerij in een woonhuis in Heijningen. De kwekerij bestond uit 252 hennepplanten, die allemaal geruimd zijn. Volgens de politie was sprake van groot risico voor de omgeving in verband met brandgevaar. De stroom voor de kwekerij werd illegaal verkregen en was met verkeerde bedrading aangelegd. Diezelfde dag vonden agenten twee vuurwapens en munitie in een bedrijfspand aan de Koekekoeksedijk. De politie pakte de eigenaar van het pand op voor verhoor. Het is overigens niet bekend of deze zaak ook drugsgerelateerd is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief