Fortitudo gaf voor de eerste keer een concert in De Campagne FOTO: RENÉ BRUIJNINCX
Fortitudo gaf voor de eerste keer een concert in De Campagne FOTO: RENÉ BRUIJNINCX Foto: René Bruijnincx

Havenkoor Fortitudo presenteert zich in nieuwe clubruimte

Door: René Bruijnincx Algemeen

WILLEMSTAD – Afgelopen zondag presenteerde Havenkoor Fortitudo zich in de nieuwe repetitieruimte. De bovenzaal van verenigingsgebouw De Campagne in Willemstad was tot de laatste plaats bezet met familieleden en belangstellenden.

Voor veel aanwezigen was het de 1e kennismaking met de nieuwe repetitieruimte. Aan de tevreden gezichten van muzikanten en publiek kon afgelezen worden dat er volop werd genoten van het zeer gevarieerde repertoire.

Verhuizing

"Tot vorig jaar repeteerden we in de bovenzaal van het Wapen van Willemstad. Omdat de nieuwe eigenaar voor die ruimte hotelfaciliteiten in gedachten had, moesten we op zoek naar een nieuw repetitielokaal", geeft voorzitter Peter Lammens de reden van verhuis aan. "We raakten heel snel in gesprek met de mensen van Watersportvereniging Willemstad, de beheerders van de Campagne. En vanaf januari 2019 repeteren we daar de 1e en 3e maandag van de maand", vat de tevreden voorzitter de keuze van de nieuwe repetitieruimte samen.

Voorjaarsevenement

Bestuurslid Simon Hamelink is betrokken bij de organisatie van het voorjaarsevenement. "Familie, vrienden en bekenden komen dan vooral luisteren naar het nieuwe repertoire dat we in de wintermaanden hebben ingestudeerd. Maar dit jaar vonden we het leuk om onze nieuwe repetitieruimte voor publiek open te stellen. De drukte zorgde er inderdaad wel voor dat het passen en meten was, maar de sfeer was geweldig".

Repertoire

De muzikaal leider van het Havenkoor, Bas de Ruyter, wil per se geen dirigent genoemd worden. "Natuurlijk zijn er veel mensen die me wel zo noemen, maar ik wil graag het onderscheid maken omdat daar een conservatoriumopleiding bij past". De energieke leider geeft aan dat het repertoire van een Shantykoor duidelijk anders is dan dat van Havenkoor Fortitudo. "Wij zingen naast de geëigende Shantyliederen ook nummers die met de zee, strand, haven en water te maken hebben. Dat betekent dat we het nodige repertoire van onder andere Volendamse artiesten bewerken, maar ook sommige nummers van moderne succesvolle groepen zingen, zoals De Dijk".

Toekomst

"We hebben ooit een wachtlijst voor zangers gehad", vertelt de voorzitter weemoedig. "De gemiddelde leeftijd van de zangers stijgt alleen maar, en ze worden ook steeds grijzer. We hebben nu nog zo'n 50 zangers, dus kunnen we best wat versterking gebruiken". Datzelfde geldt in feite ook voor de bestuursfuncties. "We zijn noodgedwongen teruggegaan van 7 naar 5 bestuursleden. Daar staat wel tegenover dat we tal van commissies hebben gevormd waarbij verschillende leden een voortrekkersrol hebben genomen". En op die manier draait de vereniging naar volle tevredenheid van bestuur, zangers en muzikanten. Het komende jaar wordt gefocust op dat derde jubileum. Voor bestuur, zangers, vrienden en familie weer een mooie reden om naar uit te kijken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief