Afbeelding
Foto: Politie

Mexicanen van drugsboot Moerdijk moeten vier jaar de cel in

Door: Peter Houtepen Algemeen

MOERDIJK - Drie Mexicanen die vorig jaar mei werden opgepakt in verband met de vondst van de enorme drugsboot die in de haven van Moerdijk werd aangetroffen, moeten vier jaar de gevangenis in. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in Breda bevestigd. Een schipper uit Breda is tot drie jaar cel veroordeeld.

De politie stuitte in mei 2019 tijdens een controle in de haven van Moerdijk op het drugslab op de boot. Het ging om een lab van zeker 80 meter lang. In de boot zat zowel een drugslaboratorium als een grote voorraad chemicaliën. Ter plaatse werden de drie Mexicanen (onder wie twee broers) en de Bredase schipper aangehouden. De Mexicanen waren op het moment van de aanhouding 23, 26 en 37 jaar, de schipper 65.

Productie

Uit onderzoek bleek dat de Mexicanen bezig waren met de productie van crystal meth. Op de zitting in februari benadrukte de officier van justitie het vernietigende karakter van deze drug: de meest verslavende synthetische drug ter wereld. 

Volgens specialisten van de politie is er maandenlang grootschalig drugs geproduceerd in het laadruim van de boot. De geschatte omzet bedroeg vermoedelijk vele miljoenen euro's.

Lager

De gevangenisstraffen vallen iets lager uit dan de eis van het OM in februari. Die wilde de Mexicanen en de Bredase schipper respectievelijk vijf en vier jaar achter de tralies.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief